BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nema razloga za zabrinutost povodom nestašice leka za pritisak i da će prve količine ovog leka već u petak biti u apotekama.

"Nema nikakvog razlgoa za zabrinutost, a kamoli za paniku. Lek je ušao u Srbiju, stiže iz Slovenije, a u toku dana biće u apotekama", rekao je Lončar za RTS.

Kako je objasnio, to je jedna količina od više hiljada kutija slovenačkog pakovanja leka. Takođe, aktivna supstanca koja se koristi kod ovog leka već je stigla i u domaćim fabrikama krenula je proizvodnja tako da će narednih par dana situacija biti potpuno normalizovana, rekao je Lončar.

PROČITAJTE JOŠ - NESTAŠICA NEKIH MEDIKAMENATA: Nedostaju lekovi za srce i pritisak

On je naglasio da je potrošnja ovog leka u decembru bila 30 odsto viša u odnosu na sve prethone godine kada se najviše prodavao, a količine su nabavljene u odnosu na to koliko se taj lek trošio u prethodnom periodu. Dodao je i da postoje drugi lekovi koji adekvatno menjaju ovaj lek.

Problem je u tome što nestašica nije prijavljena na vreme, rekao je Lončar i dodao da je to ozbiljan lanac gde su svi zatajili. "Da smo znali na vreme, mi bismo adekvatno reagovali", rekao je Lončar.

Da se to ne bi ponovilo nadležni koji su ranije dobijali izveštaje na nedelju ili dve, sad su zatražili dnevne izveštaje za sve lekove koji postoje da bi se videlo koliko ih ima.