BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je kako očekuje da se na proleće pred poslanicima nađe predlog zakona o poreklu imovine, čiji je nacrt u sredu prošao odbor Vlade, i istakla da će tome prethoditi javna rasprava.

"Taj zakon će precizirati proceduru na koji način može da se utvrdi imovina, da li je ona u skladu sa prihodima prijavljenim Poreskoj upravi", rekla je Kuburović, u dnevniku Radio-televizije Srbije.

Na pitanje zašto je rok od kojeg će krenuti da se ispituje imovina početak 2007. godine, ona je rekla da su se tek tada formirali elektronski registri u Poreskoj upravi i od tada ona može efikasnije da deluje, dodajući da sada postoje i neki drugi potrebni registri kako bi podaci mogli da se unakrsno ispituju.

Ona je, komentarišući primedbe koje su se čule da taj nacrt nije antikorupcijski kao i da sada postoje dobri poreski zakoni koji se ne primenjuju, rekla da su ocene koje su dobijene od Trasparentosti "pre svega paušalne, verujem da nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa zakonom".

PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" SAZNAJU: Porez na nelegalnu imovinu 75 odsto

"Svakako je antikoruptivan", naglasila je Kuburović, navodeći da će se, takom javne rasprave, "možda nešto konkretnije čuti" kao primedba. Ona je rekla da zakon neće biti selektivan iako smo "slušali ovih dana i da je to odmazda prema nekim političarima, ili bivšim političarima, što nije tačno".

"Ovaj zakon važi za sve, kao što važi za vas, važi i za mene i sve moje kolege", rekla je Kuburović. Prema njenim rečima suština je da će Poreska uprava "praviti procenu rizika" i utvrditi na osnovu godišnjeg plana rizika koga će da kontroliše", ali i postupati po prijavama.

"Imamo danas po prvi put specijalizovane sudije i tužioce koji se bave procesuiranjem krivičnih dela sa koruptivnim elementima", rekla je Kuborović, navodeći da će poreski službenici pre primene ovog zakona morati da prođu odgovarajuću obuku.