Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će ove godine biti povećanja plata medicinskih sestara za deset odsto, a možda i više.

“Svake godine možemo da povećavamo plate, zavisno od rasta i stanja budžeta. Verujem da će ove godine ići svakako dodatnih deset odsto, a nadam se i vise za medicinske sestre. Ako svake godine tako budemo radili, to je kumulativno, sledeće godine više od 30 odsto”, rekao je Vučić za TV Prvu.

Uz konstataciju da je prosečna plata u Srbiji 465 evra, Vučić je rekao da je “promašio za godinu dana, ali da će prosečna plata biti 500 evra”, da će penzije biti veće i ljudi zadovoljniji.

“Naše je da radimo više i bolje, da građani imaju što veće plate i penzije”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, prirodno je da uvek želimo više i bolje, ali pred kraj nekog političkog mandata mora da se vidi da li je nešto bolje.

“Moj cilj je da se vidi konstantan, stabilan napredak, da ne ugrozimo kasu, da imamo finansijsku stabilnost. Srbija danas nije prezadužena zemlja, nema opasnosti od prezaduženosti…”, rekao je Vučić.

Govoreći o platama medicinskih sestara i tehničara, rekao je da oni danas imaju 20 odsto veće plate nego 2014. godine, pre smanjenja.

“Sa novim povećanjem, očekujem da će to preći 30-35 odsto”, rekao je Vučić.

Ispričao je da mu je u Davosu ministar zdravlja Nemačke Jens Špan rekao da će doći u Srbiju, u kojoj ima mnogo medicinskih sestara, koje Nemačkoj “trebaju kao hleb”.

Pročitajte još - Vučić: Rata neće biti sve dok neko ne napadne i počne da ubija Srbe


“Rekao sam mu da ne dolazi u Srbiju zbog toga. Da može da dođe za bilo šta drugo, ali ne za to”, rekao je Vučić.

Istakao je da se moraju zaposliti medicinske sestre, da ih na “birou” ima 9.000 i da se mora videti kako da se zaposli 3.000 njih, kao i da se onima koje rade, moraju povećati plate da ne bi odlazile.

Izneo je podatak da medicinske sestre sa višom školom imaju platu 54.775, a sa srednjom 50.446 dinara, dok su u “ono vreme bile 45.000 i 42.000 dinara.

Dodao je da se u zdravstu pravi mala revolucija, da su već uz ogromna ulaganja nabavljeni aparati, nož gama, iks nož, skenere, akceleratore…

“Kada prođete putem prema Zagrebu i Šidu, ili Novom Sadu, na desetine farbika sam doveo, od ''malog'' Doktor Etkera, do toga da ocekujemo treću Bošovu fabriku”, rekao je Vučić i dodao da je prepoznat problem nedostatka radnika.

Dodao je da takav problem imaju i članice EU, što je slaba uteha, te da će Srbija raditi da rešenju problema “odliva mozgova”.