OD 2008. godine migracije su povećane zbog ekonomske krize i prema podacima OECD te godine je iz Srbije otišlo 27.000, 2015. godine 60.000, dok je 2016. taj broj bio 44.000 ljudi!

Jedini zadatak nedavno oformljenog Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija je da se promene okolnosti i uslovi pod kojima se dešavaju migracije, kako bi se zadržali građani u Srbiji, ali i vratili oni koji su otišli.

- Država će u narednom periodu raditi na tome da se smanji broj građana koji napuštaju Srbiju u potrazi za kvalitetnijim životom, ali i da se vrate oni koji su već otišli - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad. - Daćemo odrešene ruke ekspertima u timu. Očekujem da će tim predložiti rešenja na kratki rok, ali i strategiju za duži period. Prva smo zemlja koja je počela da radi na rešavanju ovog problema pre ulaska u EU.

PROČITAJTE I: Oštro protiv odliva mozgova

Član tima, profesor Vladimir Grečić, kaže da pitanje migracija nije samo problem Srbije, već i globalno i da je dobro što je ta tema pokrenuta, jer do sada nije bila visoko na lestvici političke agende.

- Jedan deo građana koji je otišao se vraća u Srbiju, ali je i dalje potrebno da broj povratnika bude veći - rekao je on. - Kakav će biti rezultat, ne mogu unapred da kažem. Nismo razradili metodologiju, više institucija je uključeno, ali u timu sam jer verujem da nešto može da se uradi.