Vlada Srbije će u vodni saobraćaj uložiti oko 200 miliona evra što će obezbediti sigurnost plovidbe, a među prioritetnim projektima su izvlacenje potonulih flota iz Dunava i rekonstrukcija brodske prevodnice na hidroelektrani Đerdap.

Mihajlović je, govoreći o izvlačenju flota, rekla da je još pre dve godine bilo reči o tome sa Ujedinjenim Nacijama i Nemačkom i dodala su sada potpisani sporazumi da se 2019.godine počne sa realizacijom.

PROČITAJTE JOŠ: Pripreme za vađenje potonule flote, stižu nemački ronioci

"Ove godine sve potopljene nemačke flote će biti izvađene i konačno će plovidba na Dunavu biti moguća i onda kada eventualno to ne dozvoljava vreme. To ćemo rešiti, jer je za Srbiju to veoma važno", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će se raditi i rekonstrukcija brodske prevodnice na Đerdapu, navodeći da to nije urađeno u prethodnih 10, 15 godina.

"To znači da će mnogo veći broj brodova moći da se prevodi i da ulazi kod Đerdapa", rekla je Mihajlović i dodala da je suština da se poveća bezbednost I plovnost ka Dunavu, odnosno povećanje broja putnika i tereta.

Foto B.Subašić

Kako kaže, Dunav treba koristiti kao vodni koridor, što ranije nije bio slučaj.


REFORMA KATASTRA: ELEKTRONSKI KATASTAR, E-PROSTOR I E-PLAN

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila danas da je uspešno započeta reforma katastra i da je cilj da imamo potpuno elektronski katastar, ali i e Prostor i e Plan.

Mihajlović je odgovrajući na pitanja novinara nakon predstavljanaj Sive knjige NALED-a podsetila da je i reforma građedvinskih dozvola, kada je uveden jednošalterrski sistem i elektronske dozvole, trajao oko tri godine.

"Prošle godine smo započeli reformu katastra i za šest meseci smo imali oko 130.000 elektronskih zahteva podnetih katastru", rekla je Mihajlović.

Istakla je da je broj procedura smanjen sa šest na jednu, kao i da je prosek rešavanja predmeta smanjen sa 25 na pet dana.

"Cilj je da završimo i tu reformu i da imamo e Katastar, kao i e Prostor i e Plan odnosno da sve to bude elektronski", navela je Mihajlović.