PALjENjEM sveća, presecanjem slavskog kolača, uz zvuke himne “Uskliknimo s ljubavlju”, dodeljivanjem nagrada najuspešnijim pojedincima i institucijama u obrazovanju, danas je u osnovnim školama širom Srbije obeležena školska slava - Sveti Sava. Iako je bio neradni dan, školsko zvono oglasilo se u većini srpskih obrazovnih ustanova, a školarci i njihovi nastavnici prisetili su se prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa.

Svečano je bilo i u Vladi Srbije, gde je Mladen Šarčević, ministar prosvete, uručio ovogodišnjim laureatima Svetosavske nagrade, kojima se nagrađuju pojedinci i institucije za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

- Mom zadovoljstvu nema kraja, znam da je Komisija posao uradila fantastično - kazao je ministar. - Čini se kao da se sam Sveti Sava umešao ove godine u Komisiju i doprineo tome da pravi ljudi, koji su svojim značajnim doprinosom učinili da obrazovanje bude nešto bolje, ove godine budu nosioci jedne od najlepših nagrada.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić bio je domaćin slave u Trećoj beogradskoj gimnaziji, kojoj su prisustvovali i ministarka pravde Nela Kuburović, predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

- Svetog Save se sećamo, i njegov duh živi u svima nama, a posebno u duhu nastavnika i profesora koji zrnce prosvetiteljstva i dalje nose u sebi - kazao je Radojičić.

Direktor Treće beogradske gimnazije Milenko Macura istakao je da je Sveti Sava uneo pismenost u našu kulturu, a mi tu pismenost podižemo na nivo digitalnog medijskog prostora 21. veka. U beogradskoj OŠ “Skadarlija”, slavi znanja, pored učenika i nastavnika, prisustvovao je i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Školska slava obeležena je i u Novom Sadu nizom manifestacija, a centralna svečanost - Svetosavska akademija, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević, priređena je u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”.


PROČITAJTE I: DANAS SLAVIMO DAN NAŠEG NAJVEĆEG PROSVETITELjA: Srpska država večna zadužbina Svetog Save


Učesnicima Svetosavske akademije u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, koju je priredila uprava Hrama rođenja Presvete Bogorodice, obratio se Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine:

- Sveti Sava je ostavio neizbrisiv trag u našem jeziku, prosveti, kulturi i celom našem duhu. Lepota i neprolaznost njegovog dela i danas je, ne samo deo naše tradicije, nego naša temeljna nacionalna, duhovna i svaka druga odrednica.

Kruševac


Nišlije su sećanje na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja obeležile sečenjem slavskog kolača i priredbama u nekoliko osnovnih škola, ali i Svetosavskim balom održanim u Svetosavskom domu. Kragujevčani su svečanom akademijom i dodeljivanjem ugovora i stipendija za 15 najboljih studenata sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu obeležili Savindan. Po treći put uručena je i Svetosavska nagrada za životno delo, akademiku Ivanu Gutmanu.

Veliki srpski praznik upriličen je i u svim hramovima i školama u lozničkom, malozvorničkom, ljubovijskom i krupanjskom kraju.


Niš / Foto J. Ćosin


U novom lozničkom hramu, na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Karadžića, u organizaciji nove crkvene opštine Loznice, bilo je najviše mališana predškolskog uzrasta, jer su njihovi stariji drugari svetkovali u svojim školama. U hramu u Malom Zvorniku bilo je posebno svečano, jer su mališani poranili na liturgiju.

I u Smederevu je Savindan protekao uz dodeljivanje nagrada najboljima. Svetosavsku povelju grada poneo je ove godine Uglješa Milić, koji je Gimnaziju u Smederevu završio kao đak generacije, a doktorand je prestižnog Univerziteta tehničkih nauka u Barseloni.

Iako veliki broj đaka svakog dana prevali i po nekoliko kilometara kako bi stigli u školske klupe, mališani iz novovaroškog sela Akmačići juče su u duhu svetosavlja, lomljenjem slavskog kolača, obeležili svoju slavu u OŠ “Momir Pucarević”.


DOBITNICI SVETOSAVSKE NAGRADE


* MEĐU dobitnicima ovogodišnje Svetosavske nagrade su Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice, direktor srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma “Nikola Tesla” iz Budimpešte, Jovanka Lastić, nastavnik računarstva i informatike u Gimnaziji “Veljko Petrović” iz Sombora, Duško Obradović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Poljoprivredni fakultet istog univerziteta.

* SVETOSAVSKU nagradu dobili su i prof. Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Branislav Jeremić i Filip Bošković, diplomac Biološkog fakulteta u Beogradu.

* NAGRAĐENI su i predškolska ustanova “Moje detinjstvo” u Čačku (predstavnica PU na slici), Bojan Ćirić, vaspitač u zaječarskim “Đulićima”, direktorka Osnovne škole “Dragan Kovačević” iz Beograda i predsednica zajednice škola za učenike sa smetnjama u razvoju Silvana Plavšić, nastavnik engleskog jezika u Nišu Ana Živković, profesor razredne nastave Osnovne škole “Sveti Sava” iz Vrčina Dobrica Sinđelić.

* I DOM učenika srednjih škola u Leskovcu jedan je od dobitnika, kao i Slaven Palać, učenik završne godine muzičke srednje škole u Novom Sadu, zatim Aleksa Milojević, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Rašković, učenik osmog razreda osnovne škole iz Subotice, Irina Pejoska, učenica drugog razreda srednje muzičke škole iz Beograda, OŠ “Prota Stevan Popović Čumić”, najstarija škola u Šumadiji.

* OŠ “VUK Karadžić” iz Sočanice takođe je dobitnik Svetosavske nagrade, kao i užička OŠ “Slobodan Sekulić”, OŠ “Branko Radičević” iz Savinog Sela...