Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je u Beču sa generalnim direktorom Zavoda za penziono osiguanje Austrije (PVA) Manfredom Anderleom o daljem unapređenju saradnje u korist građana dve zemlje.

Đorđević je, u izjavi Tanjugu, rekao da Austrija i Srbija imaju odlučnu saradnju, kao i penzioni fondovi dve zemlje, ali da uvek postoji prostor za dalje unapređenje. Ukazao je da je sa sagovornikom razgovarao o onome što je već započeto, između ostalih korišćenju naših rehabilitacionih centara, kao i razmeni podataka.

Prema njegovim rečima sredinom godine trebalo bi da bude potpisan novi sporazum o razmeni podataka koji će, kako objašnjava, ne samo omogućiti kontrolu, već i možda omogućiti veće penzije za naše građane. "U interesu austrijskih i naših građana želimo da unapredimo saradnju i iskoristimo sve potencijale koje ima Srbija u ovom trenutku", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Đorđević: Vlada želi da penzije rastu više od cena i inflacije

Đorđević je ukazao da pored rehabilitacionih centara koji su u funkciji u Srbiji imamo i 26 koji to nisu. "Prezentovali smo na sastanku sve naše banje koje nisu u funkciji sa mogučhnošću da zajedno sa Austrijom neke od njih stavimo u funkciju", preneo je on.

Izrazio je uverenje da će u ovoj godini sigurno saradnja biti unapređena. Đorđević je ukazao da u Austriji i Beču živi možda najveća srpska dijaspora u Evropi i da je zbog toga veoma bitna saradnja i u oblasti penzionog osiguranja.

"Za 27.195 korisnika penzionog fonda koji žive u Srbiji Austrija plaća penzije, a za nekih 2.700 koji žive u Austriji plaća Srbija", objasnio je on. Ljudi kada odu u penziju žele da vreme posvete sebi a ne administrativnim stvarima i upravo je obaveza Austrije i Srbije da pojednostave stvari.