Transplantacijom organa u Srbiji su protekle godine spasena 64 života.

Porodice su dozvolile da 23 preminule osobe budu donori organa i zahvaljujući njima u pet transplantacionih centara urađeno je 38 transplantacija bubrega, 16 transplantacija jetre i 10 srca.

Najviše transplantacija urađeno je u Kliničkom centru Srbije - 44, i to 19 transplantacija bubrega, 10 srca i 15 jetre.

Zbog malog broja donora mnogi pacijenti, kojima je presađivanje organa jedini lek, ne dočekaju transplantaciju.

PROČITAJTE JOŠ: Urađena transplantacija srca u Kliničkom centru

Među zemljama koje su najviše uradile na razvoju transplantacionog programa je Hrvatska koja sa Španijom deli prvo mesto u svetu, srazmerno broju stanovnika, po broju transplantacija.

Naše komšije godišnje urade oko 250 transplantacija bubrega, 150 transplantacija jetri i oko 50 transplantacija srca.

PROČITAJTE JOŠ: Od početka godine devet transplantacija koštne srži kod dece

Jedna od karika koja je doprinela dobrim rezultatima u Hrvatskoj je Zakon o pretpostavljenom donorstvu, koji je i Srbija usvojila, ali je ključna bila posvećenost i dobra organizacija nacionalnog programa za transplntaciju.

I kod nas se mnogo očekivalo od Zakona o transplantaciji organa, koji je predvideo da su svi potencijalni donori, ukoliko se za života drugačije ne izjasne, međutim, lekari kažu da je prošlo tek pet meseci od usvajanja i da je rano govoriti o njegovim efektiima.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. Svetozar Putnik kaže da će efekti novog zakona biti vidljivi za godinu, dve.

On je naglasio da je u KCS tokom 2018. godine urađeno 10 transplantacija srca, da još između 30 i 40 pacijenata čeka na transplantaciju i da se taj broj ne menja poslednjih pet godina - jedni dobiju organ, ali pristižu novi pacijenti.

Za pacijente koji ne mogu da čekaju dok se ne pojavi donor i organ, primenjuju se druge terapijske opcije kao što je ugradnja veštačke pumpe - veštačkog srca.

"To su mehanički uređaji kojima se menja deo srčane funkcije ili cela srčana funkcija i to nekada bude definitivno terapijsko rešenje, a nekada omogućava ljudima da sačekaju transplantaciju", naglasio je Putnik.

Većina pacijenata koji čekaju na transplantaciju srca su mladi ljudi između 30 i 40 godina.

Dece trenutno nema na listi čekanja.

Nedavno je transplantirano srce tinejdžeru od 17 godina, koji se sada oseća dobro, redovno dolazi na kontrole i živi normalno.

Tokom 2018. godine urađeno je 38 transplantacija bubrega, a direktor Klinike na nefrologiju KCS prof. Marina Savin kaže da tim za transplantaciju bubrega uspešno radi, da su pacijenti zadovoljni i da je uz nove imunosupresivne terapije uspešnost transplantacije, sa dobrom bubrežnom funkcijom, 98 odsto.

Prof. Savin kaže da je uspešnost transplantacije bubrega u Srbiji na nivou svetskih rezultata. Za transplantaciju je spremno još 150 pacijenata, a u toku su pripreme za duplo više pacijenata.

"To znači da nas čeka veliki posao. Potpuno smo osposobljeni da povećamo broj transplantacija i to je cilj za sledeću godinu", naglasila je ona.

U narednoj godini očekuju duplo više transplantacija i spremni su da to i ostvare - imaju dobar hirurški tim, adaptiran je novi prostor za oporavak većeg broja transplantiranih pacijenata imaju nove imunosupresivne protokole.

"Apelujemo da cela zajednica, svi građani učestvuju u širenju programa transplantacije, a mi sa naše strane učinićemo sve da uspešnost bude velika", zaključila je ona.