Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je danas u Francuskoj da su apsolutno netačni navodi predstavnika takozvanog Kosova Bedžeta Pacolija da nema boraca sa teritorije Kosova i Metohije koji učestvuju, zajedno sa teroristima, u sukobima na stranim ratištima.

Na radnom ručku, koji je organizovan u Parizu u sklopu sastanka na temu lakog i malokalibarskog naoružanja na Zapadnom Balkanu, Popović Ivković je, odgovarajući na tvrdnje Pacolija, istakla da je prema informacijama, ne samo Srbije već i mnogih drugih zemalja, oko 400 ljudi sa teritorije Kosova i Metohije otišlo da se bori na strani terorista.

PROČITAJTE JOŠ: BRITANSKI MEDIJI: Džihadisti DAEŠ-a ponovo na Kosovu — spremni da umru za kalifat

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković istakla je danas u Parizu da je Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i da je međunarodna saradnja u ovim oblastima jedan od prioriteta srpske policije.

PROČITAJTE JOŠ: SAD NAORUŽAVAJU PRIŠTINU: Na Kosovo stigla oklopna vozila

Otvarajući sastanak Francusko-nemačke koordinacione inicijative na temu streljačkog i lakog naoružanja, municije i eksplozivnih materija na Zapadnom Balkanu, šef diplomatije Nemačke Hejko Mas u svom obraćanju spomenuo je most u Kosovskoj Mitrovici i neophodnost vođenja dijaloga između Beograda i Prištine, saopštio je MUP.

Državni sekretar Popović Ivković zahvalila se ministru Masu što je, između ostalog, citirao našeg nobelovca Ivu Andrića i istakla da Srbija gradi mostove i stvara neraskidive veze.

PROČITAJTE JOŠ: Klikom do liste sumnjivih lica povezanih sa terorizmom

Mostovi spajaju dve obale i u tome je njihova posebnost i značaj, ali za to je potrebno poverenje i obostrana želja“, naglasila je Popović Ivković.

Govoreći o lakom i malokalibarskom naoružanju, što je bila primarna tema sastanka u Parizu, Popović Ivković je istakla da Srbija kontinuirano radi na uništavanju viškova vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Ona je navela da Srbija svoje planove u oblasti upravljanja oružjem usmerava kao doprinos implementaciji nove Strategije Evropske unije „Upravljanje oružjem - zaštita građana“ iz novembra 2018. godine i doprinos implementaciji Mape puta, koja je usvojena u Londonu.

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Išli smo u Interpol da branimo međunarodno pravo; SAD i EU mogu da nateraju Prištinu da povuče odluku o taksama

Republika Srbija je u procesu usvajanja novog planskog dokumenta koji će obezbediti implementaciju obaveza iz Mape puta i pomoći da jednostavnije pratimo reforme u oblasti upravljanja vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima u narednom petogodišnjem periodu“, rekla je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, plan Srbije je da do 2024. godine ispuni ciljeve predviđene Mapom puta zarad unapređenja sopstvenih kapaciteta i unapređenja bezbednosti naših građana, a time posredno i jačanja bezbednosti regiona i Evrope u celini.

Popović Ivković je navela da su reforme koje sprovodi Srbija usmerene u četiri pojedinačna, međusobno povezana pravca.

Ti pravci se odnose na izmene normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i usvajanja novog planskog dokumenta u ovoj oblasti, unapređenje organizacione strukture tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa i definisanje novih standardnih operativnih procedura. Takođe, tiču se i jačanja kapaciteta za skladištenje oružja, municije i eksplozivnih materija, uz stvaranje uslova za kontinuirano uništenje njihovih viškova, kao i unapređenje postupaka i efekata dobrovoljne predaje oružja i procesa legalizacije“ istakla je Popović Ivković.

Učesnici sastanka u Parizu složili su se da je Srbija pouzdan partner u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, između ostalog i zbog toga što je odlučna da spreči da nelegalno oružje i municija dospeju u ruke terorista.

Sastanak Francusko-nemačke koordinacione inicijative na temu streljačkog i lakog naoružanja, municije i eksplozivnih materija na Zapadnom Balkanu održan je u cilju uspostavljanja poverilačkog fonda iz kog će se finansirati implementacija regionalne „mape puta“ za streljačko i lako oružje do 2024. godine, dokumenta koji je usvojen od strane šefova država i Vlada partnera na Zapadnom Balkanu na Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa, navedenop je u saopštenju.