PRIMENA pravila “ista plata za isti posao” odložena je za početak 2020. godine, odlučila je Vlada Srbije. To znači da će za ista zaduženja i dalje postojati razlike u zaradama, čime je na godinu dana stopirana reforma javne uprave, koja je trebalo da obezbedi transparentnost i pravednost.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je potpuno odradilo posao oko pripreme i primene zakona, a spekuliše se da je nedostatak novca u državnoj kasi glavni razlog odlaganja primene propisa kojima se uvode platni razredi.

Zbog toga je Vlada odlučila da u Skupštini Srbije pokrene postupak izmena zakona koje bi dovele do odlaganja primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama. Prvi od ova dva zakona je donet još 2016. godine, dopunjavan je 2017, kada je usvojen i drugi propis. Puna primena oba zakona trebalo je da počne 1. januara 2019. godine.

Odloženim propisima je planirano da se, recimo, napravi razlika u zaradi između medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja radi u smenama u Urgentnom centru. Za isto radno mesto sada postoje tri naziva - vozač kurir, vozač ekonom i upravljač vozilom, i oni su u zavisnosti od naziva u ugovoru dobijali različite plate. I njihovo izjednačavanje je odloženo na godinu dana.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, smatra da postoji više razloga za odlaganje.

PROČITAJTE I: Platni razredi: Za isti posao jednaka plata

- I dalje postoje međusektorske tenzije oko pripadnosti određenoj platnoj grupi, a drugo, prilikom pregovora državi zaposleni nije bio u centru pažnje, već samo smanjenje troškova - kaže Cvetanović. - Verovatno da je i novac jedan od razloga.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da ne odustaju od svojih zahteva da rad svih zaposlenih u prosveti mora biti bolje vrednovan i da plate zaposlenih u prosveti ne smeju da budu oko republičkog proseka i ispod njega.

PRAVEDAN RASPON

NOVI platni razredi u sistemu javne uprave imali su za cilj uspostavljanje pravednog raspona plata.

- To bi značilo da bi onima koji u ovom trenutku imaju potcenjene iznose, plate bile povećavane srazmerno raspoloživim sredstvima, dok se onima u precenjenoj grupi plate ne bi povećavale sve dok ih njihova platna grupa ne dostigne - ocenili su u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.