Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda saopštio je danas da je postao ekskluzivni partner organizacije "Krajm stopers", jedinstvene inicijative koja omogućava građanima da anonimno prijave kriminalne radnje o kojima imaju saznanja. "Krajm stopers omogućava građanima da pod punom zaštitom anonimnosti, putem specijalne aplikacije, dostave informacije ili saznanja u vezi s kriminalom, koje se potom dostavljaju nadležnim državnim organima. Po pravilima 'Krajm stopersa', za informacije koje budu dovele do razrešenja krivičnog dela, isplaćuje se novčana nagrada", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:"NOVOSTI" SAZNAJU: Suđenja će se snimati, bez hvatanja beležaka

Navedeno je da organizacija "Krajm stopers" radi u SAD 1976. godine, od kada je ostvarila veoma uspešnu saradnju s nadležnim državnim organima u otkrivanju i suzbijanju kriminala.

Nacionalne organizacije, pored SAD, postoje i u Evropi, Australiji, Kanadi, Latinskoj Americi i jugoistočnom Pacifiku, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još: Nevinima u pritvoru odšteta 40 miliona

"Koncept 'Krajm stopersa', koji postaje aktivan i u Srbiji, potvrdio je u dugogodišnjoj primeni puni kredibilitet i zaštitu privatnosti građana, kao i visoku efikasnost u saradnji zajednice s državnim organima na zajedničkom cilju suzbijanja kriminala", saopštio je Međunarodni institut za bezbednost.

Institut je još naveo da je, po sklopljenom sporazumu, organizacija "Krajm stopers" iskazala poseban interes za prikupljanje informacija o prekograničnom kriminalu: trgovini ljudima, terorizmu, krijumčarenju, ilegalnoj trgovini oružjem i narkoticima, kao i o sajber-kriminalu.

Međunarodni institut za bezbednost je prvi partner CSGS u ovom regionu. Sporazum o saradnji su potpisali direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš i predsednik CSGS Džon Lamb, navodi se u saopštenju.