BEOGRAD - Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su procene nadležnih organa da u Srbiji postoji 38 kriminalnih grupa, od kojih je osam odsto svrstano kao kriminalne grupe sa visokim nivoom organizacije. Prema njegovim rečima, preostalih 92 odsto kriminalnih grupa su svrstane kao grupe sa nižim ili srednjim intenzitetom i kao takve ne predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost Srbije.

Govoreći na konferenciji "Ka bezbednoj Srbiji", Rebić je istakao da organizovani kriminal i terorizam predstavljaju najveću bezbednosnu opasnost na globalnom nivou, ali i za Srbiju i region.

"Ono što se za Srbiju, ali i za zemlje u regionu, pa i šire pojavljuju kao najčešće bezbednosne pretnje su krivična dela iz oblasti terorizma, krivična dela u vezi sa zloupotrebama narkotika, krivična dela vezana za krađu motornih vozila, nelegalno držanje oružja i municije, a u poslednje vreme posebno se suočavamo sa krivičnim delima vezanim za falsifikovanje novca i platnih kartica", ukazao je Rebić.

Napomenuo da je Srbija usvojila petogodišnji plan zajedničke procene javne bezbednosti, koji je donet prošle godine, u kojem su navedeni osnovni postulati za bezbednost Srbije, a među kojima su borba protiv organizovanog kriminala, terorizama, sprečavanje zloupotrebe visokotehnološkog kriminala i korupcije.

PROČITAJTE JOŠ - Rebić: Srbija je pouzdan partner u borbi protiv organizovanog kriminala

Najvažniji faktori, kaže Rebić, koji utiču na stvaranje kriminalnih grupa i njihovo dejstovanje u Srbiji su geografski položaj Srbije, nepostojanje jezičke barijere i jaka dijaspora na području Zapadne Evrope. "Sve smo više svedoci činjenice da se kriminal sa regionalnog prebacuje na globalni nivo, gde se kao najveće pretnje pojavljuju šverc kokaina koji ide iz zemalja Južne Amerike, a druga opasnost je nelegali promet naoružanja i municije", istakao je Rebić.

Srbija je u slučaju prometa naoružanja označena kao zemlja odakle počinje ta kriminalna aktivnost, kaže Rebić i objašnjava da je to zbog činjenice da su Srbija i ovaj region bili zahvaćen ratom, te da je jedan značajan broj "cevi" ostao van domašaja nadležnih organa. "Naš odgovor na ove pretnje mora biti brži i efikasniji, a policija Srbije je na međunarodnom nivou prepoznat kao jedana od onih koja daje veliki doprinos u suzbijanju svih vrsta kriminala i zbog toga često dobija pohvale od Interpola", kaže Rebić.

Prema njegovim rečima, Interpol u poslednjih pet godina prepoznaje Srbiju kao jednu od 10 najpoželjnijih partnera, iako ta organizacija ima 190 država članica koje su veće od Srbije i imaju više pripadnika policije.

REBIĆ: REKORDNA ZAPLENA NARKOTIKA U POSLEDNjIH DESET GODINA

Direktor policije Vladimir Rebić je na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji" naveo da je policija tokom prošle godine zaplenila više od četiri tone narkotika i da je to rekordna zaplena u poslednjih deset godina, navodi se u sapštenju policije.

On je tokom konferencije koju je organizovala "Nacionalna avangarda" naveo da je u tim akcijama srpska policija sarađivala sa policijama drugih zemalja, pre svega Zapadne Evrope, na razotkrivanju i hapšenju kriminalnih grupa u kojima su ključnu ulogu imali državljani Srbije.

Rebić je na panelu "Globalna bezbednost", izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije značajan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

"O tome svedoče izuzetni rezultati srpske policije. Već petu godinu zaredom srpska policija je među deset najpouzdanijih partnera INTERPOL-a, međunarodne policijske organizacije koja broji 190 članica. To je dokaz ozbiljnog i sveobuhvatnog rada srpske policije u okviru ove organizacije", rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, MUP posvećuje značajnu pažnju međunarodnoj policijskoj saradnji, pre svega operativnoj koja se odvija kroz razmenu informacija.