BEOGRAD će za četiri godine, do kraja 2022. godine, dobiti novi objekat Dečje klinike, "Tiršovu 2", u čiju izgradnju i opremu će biti uložena 54 miliona evra - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obilaska unutrašnjosti Dečje klinike u Tiršovoj. Vučić je istakao da je u renoviranje starog objekta uloženo 7,5 miliona evra, što je ogroman novac, ali će biti potrebno još milion evra da bi se napravilo sve ono što je neophodno i uložilo u novu opremu i instrumente - magnetnu rezonancu, angio-salu...

Pročitajte još:Najbolji lekari za vantelesnu oplodnju u Beogradu

- I porodilište "Narodni front" se izmešta, jer hoćemo bolje uslove za majke porodilje i trudnice, bolje uslove za našu decu - rekao je Vučić. - Hoćemo da se to oseti na svakom koraku jer je sve zapuštano 40 i 50 godina i sada je došlo vreme da se to uradi. U Nišu smo izgradili Klinički centar, pa ćemo ići sada na Klinički centar u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, ali Dečja bolnica je prioritet. Rok za završetak radova je do kraja 2022. Pokušaćemo i šest meseci ranije, ali je ovo realan rok.

Pročitajte još:Radojičić: Trudiću se da Beograd bude čist makar kao Tiršova

On je dodao da se razmatra i mogućnost izmeštanja Infektivne klinike i Onkologije, a da se razmišlja o jednom prostoru na Bežanijskoj kosi na kojem bi mogao da se napravi bolnički kompleks, jer je to lokacija koja je lakše dostupna auto-putem.

Vučić je podsetio da je za rekonstrukciju bolnice u Tiršovoj namenjeno 7,5 miliona evra, i da je najveći deo tog novca potrošen za nove instrumente i aparate, magnetnu rezonancu i angio-salu, kao i za pokretne rendgenske uređaje za decu.

- Mi smo krenuli u velike promene u zdravstvu, jer se upravo kroz zdravstvo ogleda kako jedno društvo napreduje - rekao je Vučić.

On je ponovio da će država brinuti i o zdravstvenom osoblju, pre svega o medicinskim sestrama, ali i lekarima.

- Oni mogu da očekuju značajno povećanje plata, a uskoro će od Vlade dobiti informaciju koliko će to da bude. Ja posebno očekujem da to bude značajno za medicinske sestre, jer one rade težak posao, a mi hoćemo da ih sačuvamo u zemlji, jer se njihov rad odlično plaća u inostranstvu - rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da se stvari drastično popravljaju jer se pet do šest puta više dece leči u inostranstvu nego pre 2014, kada je osnovan budžetski fond Ministarstva zdravlja za to.

- Ali država ne može da do kraja da interveniše i prati svu decu kojoj je potrebna pomoć, a pomoć bolesnoj deci ne može do kraja biti pravedna i pravična - rekao je predsednik. - Tiršovu smo uredili, sve najvažnije bolnice smo opremili... Lista čekanja smanjena je na 70.000 ljudi, a pre samo pet godina je bilo od 250.000 do 300.000 ljudi na čekanju. Da li smo i dalje zadovoljni? Nismo, to ne ide preko noći.


I DOGODINE POVEĆANjE PENZIJA

PREDSEDNIK Vučić je poručio penzionerima da će, pored najavljenog povećanja penzija od sledećeg meseca u visini od 8,8 do 13,2 odsto, u narednoj godini moći da očekuju dodatno povećanje od tri, četiri, a ako bude moguće i pet odsto. Vučić je rekao da će svaka penzija biti veća u odnosu na pre četiri godine. On navodi da će penzionerima kojima nisu smanjivane penzije, što obuhvata one sa primanjima do 27.000, 28.000 dinara, penzija biti povećana za pet odsto. Vučić najavljuje da će prvi put svim penzionerima, o trošku stranke, da uputi pismo zahvalnosti.