Predstavnici "Elektromreža Srbije" uručili su 10 stipendija učenicima srednjih elektrotehničkih škola iz četiri grada u Srbiji, u cilju unapređenja obrazovanja i pomoći mladim ljudima koji su odlučili da se profesionalno ostvare u oblasti energetike.

Pročitajte još: Studenti Mašinskog fakulteta najbolji u svetu u trci brodova

Reč je o školama "Nikola Tesla" iz Beograda, Prva tehnička škola iz Kruševca, Tehnička škola iz Čačka i "Nikola Tesla" iz Niša, a godišnja stipendija iznosi 80.000 dinara i predviđa praktičan rad sa mentorima u različitim organizacionim jedinicama EMS.

Direktorka EMS Jelena Matejić je, posle potpisivanja ugovora sa učenicima o dodeli stipendija, poručila đacima da je ovo prvi korak u njihovoj profesionalnoj karijeri, zbog čega je neophodno da iskoriste šansu na najbolji mogući način.

- Ono što EMS vidi kao dodatnu vrednost, osim čiste podrške koja se daje u novčanom vidu, jeste sistem dualnog obrazovanja koji daje jedan veliki plus. To je rad sa mentorom, odnosno priprema ovih mladih ljudi da ostanu u oblasti elektroenergetike - rekla je Matejićeva.

Matejićeva podseća da, osim srednjoškolskih stipendija, EMS dodeljuje stipendije i univerzitetima, odnosno univerzitetskoj deci.

Pročitajte još: Telenor fondacija obezbedila interaktivna nastavna sredstva za decu

Direktor ETŠ "Nikola Tesla" iz Beograda Branko Subotić kaže da je EMS veliki partner te škole i da se partnerstvo prvenstveno ogleda u tome što EMS omogućava đacima da u njegovim objektima (postrojenjima, trafostanicama, dispečerskom centru) praktično utvrde ono što su naučili u učionicama.

Učenik kruševačke Prve tehničke škole Aleksa Palurović kaže da mu neće značiti toliko finansijska pomoć od stipendije koliko će mu značiti praktičan rad koji će imati u EMS.

- Praktičan rad koji nemamo u školi ovde ćemo dobiti, što će nam puno značiti u daljem razvoju i napredovanju u struci - rekao je on.