Premijerka Ana Brnabić, koja boravi u poseti Evropskoj organizaciji za nuklarna istraživanja (CERN), posetila je u utorak i laboratoriju projekta "Atlas", i poručila da se nada da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravni član CERN-a.

Brnabić je istakla da na tome radimo već dugi niz godina i da je jedan od benefita upravo da studenti i naučnici iz Srbije, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima CERN-a.

Pročitajte još - Kako krotimo atome u CERN-u

"To je ono što neće uticati na odliv mozgova, već upravo suprotno - ljudi će želeti da ostanu na našim univerzitetima, institutima, jer će biti u mogućnosti da sarađuju sa CERN-om. To je jedan od razloga zasto sam ja danas ovde i zašto se trudimo da postanemo punopravni član", rekla je Brnabić za Tanjug.

Podsetila je da je Beograd ranije ove godine posetila delegacija CERN-a, čiji je izveštaj o našoj zemlji pozitivan.

"Ja sam i došla sa ministrom prosvete i nauke Mladenom Šarčevićem, da kazemo još jednom da smo jako zaisnteresovani i da će Vlada Srbije stati uz naučne institute i univerzitete u ovom izazovnom zadatku i da smo namerni da se pridružimo CERN-u", podvukla je Brnabić.

Navela je da krajem septembra Savet CERN-a treba da usvoji izvešaj o Srbiji, nakon čega treb da donese odluku o punopravnom članstvu. Zatim, tu odluku treba da potvde Vlada Srbije i parlament, a zatim i UNESKO, a nakon toga sledi ceremonija podizanja zastave.

"Nadam se tome najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine", rekla je Brnabić.

Pročitajte još - Srbi bi da rade za CERN

Dodala je da je u laboratoriji srela naše naučnike sa Instituta za fiziku i Univerizteta u Novom Sadu, koji rade na projektu Atlas.

Foto Tanjug

"Drago mi je zbog toga i ponosna sam kad vidim ljude iz Srbije. Biće ih i više, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da postanemo punopravni član", rekla je Brnabić.

Danas će u CERN-u biti potpisan i Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.

NASTAVNICI IZ SRBIJE I UBUDUĆE NA EDUKACIJI U CERN-U

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević i direktorka za međunarodne odnose u CERN-u Šarlota Varakaule potpisali su danas u Ženevi, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u najvećoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica na svetu.

Memorandum predviđa dolazak nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola iz cele Srbije, jednom godišnje na edukaciju u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), po konkursu koji će raspisivati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takav program već postoji, ali se potpisivanjem Memoranduma uvodi na institucionalni nivo, preko resornog ministarstva.

Foto Tanjug

Predviđeno je da minimalna uplata Srbije za troškove CERN-a bude 5.000 švajcarskih franaka, ali taj iznos može i da se poveća, a namenjen je isključivo u te svrhe.

Ove godine u CERN-u boravi 11 nastavnika fizikeiz Srbije - iz sedam gimnazija, dve stručne škole i dve osmoletke, a sa njima su danas razgovarali i premijerka Brnabić i ministar Šarčević, koji su u poseti toj naučnoj instituciji.

Nastavnici su izrazili zadovoljstvo što im se pružila mogućnost da posete CERN i steknu i neka nova praktična znanja.

Zainteresovanih nastavnika za ovaj program ima i više, pa će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, sledeće godine grupa biti veća.


BRNABIĆ: PONOSNA SAM ŠTO SU NAŠI NAUČNICI DEO OVOG PROJEKTA

Predsednica Vlade Srbije upisala se u Knjigu utisaka, tokom posete Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, ostavljajući poruku da je ponosna na naše naučnike koji su deo tog projekta i da će punopravno članstvo Srbije u toj organizaciji podstaći razvoj nauke i obrazovanja u interesu Srbije, ali i regiona i sveta.

“Želim da zahvalim celom međunarodnom timu CERN-a na svemu što rade za prosperitetnije čovečanstvo. Ponosna sam što su naučnici iz Srbije deo ovog velikog i važnog projekta i nadam se da će naše punopravno članstvo biti snažan podsticaj za razvoj nauke i obrazovanja u interesu Srbije, ali i celog regiona i sveta”, napisala je premijerka.