Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je šefa Interpola Menga Hongveja obavestio da će Srbija svim državama članicama pred Generalnu skupštinu uputiti pismene argumente i činjenice zbog kojih Kosovo ne treba da postane članica te međunarodne organizacije.

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hongvejom, rekao da će akcenat argumenata biti na rezoluciji Interpola o jasnim smernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo koja kaže da samo država članica UN može da postane član te međunarodne organizacije koja se bavi policijskom saradnjom.

Zahtev Kosova za članstvo uvršten je u nacrt provizorne agende 87. sednice Generalne skupštine Interpola, koja bi, prema ranijim najavama, trebalo biti održana u Ujednjenim Arapskim Emiratima u novembru.

I Hongvej i Stefanović su posle sastanka ocenili da je Srbija među 10 najznačajnijih partnera Interpola koja broji 192. članice.

MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA: SVE BOLjA SARADNjA SA INTERPOLOM

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je tokom sastanka sa predsednikom Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol) Mengom Hongvejom naveo da je Srbija jedan od deset najboljih partnera Interpola i da treba razviti metode za borbu protiv ilegalne trgovine kriptovalutama.

On je napomenuo je to prva zvanična poseta predsednika Interpola Srbiji, da je Hongvej trenutno u isto vreme i ministar javne bezbednosti Kine, kao i da će Srbija nastaviti jačanja svakog oblika saradnje sa tom državom.

"Godinama unazad imali smo snažnu saradnju sa Interpolom i kineskim ministarstvom javne bezbednosti... Do kraja avgusta po međunarodnim poternicama uhapšeno je 149 lica po zahtevima Srbije, a mi smo uhapsili 67 lica po poternici Interpola... Srbija Kinu smatra svojim najbližim partnerom, sa kojom je ekonomska saradnja temelj dobrih odnosa", naveo je Stefanović.

On je rekao da je jedna od tema razgovora bila i upotreba novih tehnologija i obuka koje Interpol može da obezbedi Srbiji, kao i regionalna saradnja koja bi omogućila veću efikasnost policije Srbije.

"Pranje novca i visokotehnološki kriminal su tema o kojoj smo razgovararali, naročito tema kriptovaluta. Kada kontrolišete kretanje i tok novca, dolazite i do (lica) koja mogu da kupe kriptovalute, a polcije moraju da razvijaju nove mehanizme za borbe protiv ilegalne trgovine kriptovalutama", kazao je Stefanović.

Pročitajte još - Na poternicama Interpola "vidljivo" 16 kosovskih Albanaca

Stefanović je saopštio da je Jovan Vukotić, koji važi za vođu "škaljarskog klana", uhapšen i proteran iz Turske, ali da ne može previše da komentariše slučaj zato što je u toku krivični postupak.

"Policija postupa u dogovaru sa tužilaštvom, pa ne mogu da kažem previše. Za Vukotićem traga i Grčka zbog učestvovanja u švercu 135 kilograma kokaina. Radi se samo o jednom licu", kazao je Stefanović.

Stefanović nije direktno komentarisao ni navode Policijskog sindikata Srbije da su došli u posed nezvaničnog spiska osamdesetak imena zaposlenih u beogradskoj Žandarmeriji, pored čijih imena se nalaze kvalifikacije da se bave kriminalom ili poslovima nespojivim sa službenom dužnosti

"Moja dosadašnja praksa nije bila da komentarišem sindikate. Sektor unutrašnje kontrole radi (na tom slučaju) zbog toga što su se pojavili navodi u javnosti, ali ono što je potpuno izvesno je da nikakav spisak nije došao ni u Direkciju policije ni u Ministarstvo unutrašnjih poslova, niti je bilo ko naložio njegovo sastavljanje, niti je neko od nadležnih imao saznanja o njemu", kazao je Stefanović i dodao da niko od zaposlenih u policiji "nema potrebe da strahuje".

Ministar je rekao i da će naknadno objaviti da li postoje novi zahtevi ili novi termin za rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, kao i da će proveriti da li postoji prijava za pretnje inspektorima koji su bili zaduženi za uklanjanje tog objekta.

Govoreći o navodima da će predsednik Kosova Hašim Tači, protiv koga je Srbija podigla optužnicu, posetiti jug centralne Srbije, on je kazao da će policija u slučajevima u kojim postoji sudska presuda ili zahtev suda da se određeno lice privede sudu "postupiti po svim nalozima".

Pročitajte još - Stefanović: Velika pobeda Srbije, sprečili smo ulazak Kosova u Interpol

On je rekao da je pred narednu generalnu skupštinu Interpola koja će se održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uputiti pismo svim državama članice te organizacije sa argumentacijom i zahtevom da Kosovo ne bude primljeno u Interpol i da "samo država članica UN-a može postati članica Interpola".

Meng Hongvej se saglasio sa Stefanovićem po pitanju bezbednosne saradnje i dodao da je Srbija trenutno jedna od ključnih članica Interpola.

"Srbija aktivno učestvuje u svim aktivnostima Interpola, i u poslednjih pet godina nalazi se u deset najboljih članica te organizacije. Pridajemo veliku važnost koju Srbija ima u regionu i svetu u oblasti javne bezbednosti", kazao je Meng.

Odgovarajući na pitanja o poternicama raspisanim za Albancima sa Kosova i Metohije, poput sadašnjih predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, Meng je rekao da unutar te organizacija postoji regulativa na osnovu koje se razmatraju molbe i na osnovu kojih se donose odluke.


"Interpol ne dononosi odluke o pojedinačnim molbama. Kada jedna članica podnese molbu (za izdavanje poternica), sa kojom se druge članice ne saglase, vrše se interne konsultacije dok ne dođe do dogovora", objasnio je Meng.