Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u sredu je u razgovoru s delegacijom Nacionale garde Ohaja ocenio da se saradnja s tom i sličnim američkim službama za reagovanje u vanrednim situacijama može dalje unaprediti većim brojem zajedničkih aktivnosti, te razmenom iskustava i znanja.

General Mark Bartman, koji je predvodio američku delegaciju uputio je poziv pripadnicima MUP-a da sledeće godine posete Nacionalnu gardu Ohaja i učestvuju u vežbama.

Pročitajte još - Stefanović: Povećanje plata i penzija od novembra ove godine

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u ovoj oblasti, a razgovarali su i o saradnji u oblasti prevencije potencijalnih hemijskih incidenata, koji mogu uticati na životnu sredinu.

Nacionalna garda Ohaja u mirnodopskim uslovima bavi se reagovanjem u vanrednim situacijama.

DIKOVIĆ S KOMANDANTOM NACIONALNE GARDE OHAJA

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković podsetio je tokom susreta s komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom da program saradnje ta dva partnera traje Uspešno već 12 godina.

Diković je tokom susreta u kasarni Banjica 2 u Beogradu

pomenuo rezultate te saradnje u više od 160 zajedničkih aktivnosti navodeći da zahvaljujući tome danas imamo razvijene kapacitete baze "Jug" za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama i jedinica Vojske Srbije i pripadnika oružanih snaga drugih zemalja.

Podsetio je da se ove godine više od 400 pripadnika oružanih snaga stranih armija obučavalo u bazi "Jug", te naglasio da ona ima najsavremenije smeštajne kapacitete i infrastrukturne uslove za izvođenje različitih sadržaja obuke i vežbi.

"Naš cilj je da i dalje razvijamo saradnju i partnerske odnose s Nacionalnom gardom Ohaja, kao i sa drugim zemljama koje su značajne za Srbiju bez ikakvih opterećenja ili uslovljavanja te saradnje s bilo koje strane", rekao je Diković, istakavši da će jedna od tema razgovora s generalom Bartmanom biti unapređenje već postojeće saradnje, odnosno njeno proširenje na civilno-vojnu i civilno-civilnu sferu.

Kao početak te civilno-civilne saradnje najavio je skoro bratimljenje dva grada, Kraljeva i Južnog Juklida.

Generalu Bartmanu je zahvalio na uspešnoj saradnji Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, ali i sveukupno boljim odnosima Srbije i SAD.

Komandant Bartman je poručio da ceni liderstvo i viziju koju general Diković pokazuje u partnerstvu te naglasio dugogodišnje partnerstvo Srbije i SAD i podsetio na dan kad se srpska zastava vijorila na Beloj kući.

Dodao je da se raduje što će pripadnici obe vojske učestvovati na vežbi "Air Solution" sledeće godine, ali i proslavi misije Halijard u Srbiji, kada se obeležava saradnja naroda Srbije i SAD koja je dovela do spasavanja više od 500 vazduhoplovaca SAD.

On je podsetio na reči ministra odbrane SAD, Džejmsa Matisa, koji je na sastanku asocijacije nacionalnih gardi u SAD rekao da pripadnici nacionalnih gardi imaju jedinstvenu priliku da grade poverenje s partnertskim zemljama kroz Programe državnog partnerstva.


VULIN SA KOMANDANTOM NACIONALNE GARDE OHAJO BARTMANOM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u sredu sa komandantom Nacionalne Garde Ohajo general-majorom Markom Bartmanom, a u razgovoru je istaknuto da je saradnja Srbije i Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Srbije i SAD.

Kako je saopšteno, uspostavljanje saradnje u okviru civilnog sektora i bratimljenje gradova Kraljeva i Južnog Juklida, Ohajo, potvrda je sveukupnih dobrih odnosa dveju zemalja.

Kao primeri najznačajnijih aktivnosti dve strane istaknute su zajedničke vežbe i obuka, unapređenje kapaciteta Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, Zajedničko medicinsko angažovanje i saradnja verskih službi.

Sagovornici su bili složni u oceni da ima prostora za unapređenje saradnje u oblasti ABHO i sajber bezbednosti, a ministar Vulin upoznao je sagovornika i o aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav Srbije po pitanju statusa KiM.

Vulin je naglasio da Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

"Srbija se snažno protivi formiranju tzv. 'Oružanih snaga Kosova' i takve najave predstavnika Prištine predstavljaju jedan od elemenata koji, prema našem viđenju, sasvim sigurno, vode u negativnom pravcu, kada je reč o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu", rekao je Vulin.

On je istakao da, imajući to u vidu, Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je KFOR jedini organ međunarodne zajednice koji ima i mogućnosti i poverenje Srba da čuva mir i bezbednost na KiM.

General Bartman je naglasio da ceni Vojsku Srbije, ističući značaj saradnje dve partnerske zemlje, koji se, pre svega, ogleda u zajedničkom medicinskom angažovanju i učešću na zajedničkim vežbama, ukazujući istovremeno na važnost uspostavljanja civilno-civilne saradnje između Srbije i Ohaja.

On je preneo ministru Vulinu da je sekretar odbrane SAD Džejms Matis, tokom govora na godišnjici Asocijacije Nacionalnih gardi SAD, istakao da je Program državnog partnerstva, koji se razvija između Nacionalnih gardi SAD i zemalja širom sveta, veoma značajan, jer razvija partnerske odnose i savezništva, koja su ključna za opstanak jedne nacije.

General Bartman je takođe i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da i ove godine prisustvuje promociji najmlađih oficira ispred Narodne skupštine.