KRAGUJEVAC - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je izrada nacrta teksta budućih ustavnih amandmana, usklađenog sa preporukama Venecijanske komisije, u završnoj fazi i izrazila očekivanje da će Vlada Srbije tokom septembra uputiti skupštini inicijativu o pokretanju postupka izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Ona je u Kragujevcu, gde je prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade za smeštaj pravosudnih institucija u tom gradu, rekla da Skupština Srbije dvotrećinskom većinom treba da izglasa i prihvati inicijativu Vlade Srbije da se uđe u postupak izmene Ustava."Ukoliko to bude prihvaćeno, Odbor za ustavna pitanja treba da izradi konačan predlog budućih ustavnih amandmana, o kojima će se takođe voditi javna rasprava u organizaciji tog tela i Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je izrazila uverenje da će poslanici do kraja godine dvotrećinskom većinom prihvatiti ono što su skupštinski Odbor za ustavna pitanja i Ministarstvo pravde uradili u vezi sa usklađivanjem ustavnih amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije. "Onako kako predviđa Ustav, treba da se organizuje referendum i da građani potvrde promenu Ustava", rekla je Nela Kuburović.

PROČITAJTE JOŠ - REAKCIJE NA PLANIRANE IZMENE USTAVA: Primedbe na amandmane

Ona je najavila intenzivnu zakonodavnu aktivnost Ministarstva pravde tokom jeseni. "Pored zakona o borbi protiv korupcije i zakona o lobiranju očekuje nas i vrlo bitan zakon koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti i za koji verujem da će se u narednim danima naći na sednici vlade, kako bi bio usvojen tokom redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je dodala da na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta treba da se nađe i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na čije usvajanje se, kako je rekla, čeka duže od decenije.

"Predlog tog zakona upućen je na mišljenje svim ministarstvima i verujem da će i on biti usvojen tokom jesenjeg zasedanja. To je zakon od koga građani najviše očekuju, prvenstveno da se pristup pravdi omogući svima onima koji iz finansijskih razloga nisu mogli da ostvare svoje pravo pred pravosudnim organima", rekla je Nela Kuburović.