BEOGRAD - Ambasador Kajl Skot ugostio je učesnike Radionice za nauku o podacima za naučnike iz SAD, Srbije i zapadnog Balkana Nacionalne fondacije za nauku SAD, koja je održana u Beogradu od 26. do 28. avgusta, saopštila je danas ambasada SAD.

Ambasador Skot je na prijemu održanom u utorak pozdravio saradnju između naučnika o podacima iz SAD i Srbije, navodeći da ih podstiče da "grade mostove kroz naučna partnerstva".

"Izuzetno sam impresioniran onim što svi vi kao građani-diplomate možete da postignete, prateći stope Mihajla Pupina, umanjujući razdaljine izmešu država i naroda gradeći mostove kroz naučna partnerstva; stvarajući dugotrajne veze i sinergije koje će se razvijati i dugo posle završetka ove radionice", rekao je Skot.

Pored naučnika i akademika, prijemu su prisustvovali i volonteri, studenti i učenici, predstavnici poslovne zajednice i drugi.

PROČITAJTE JOŠ - SKOT ZA "NOVOSTI": Znamo da su Srbi hrabar narod

Tokom radionice učesnici su istraživali načine za saradnju i obostranu korist iz partnerstva između američke zajednice naučnika o podacima i njihovim kolegama iz Srbije, zapadnog Balkana i čitavog sveta.

Učesnici su se bavili sa četiri osnovne oblasti: metodima fundamentalne nauke o podacima i primenom visokog učinka u procesuiranju velikih količina podataka, primenom nauke o podacima u kritičnim infrastrukturnim projektima, biomedicinskom informatikom i digitalnom arheologijom.

Više od 25 američkih i 30 srpskih akademaca iz najvažnijih obrazovnih institucija ove dve države pridružile su se kolege iz zemalja zapadnog Balkana i drugih, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku, Saudijsku Arabiju, Katar, i Australiju.

Radionica predstavlja vrhunac napora i planiranja koji su trajali preko dve godine od strane Nacionalne fondacije za nauku SAD, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ali i drugih organizatora, navedeno je u saopštenju.