ZRENjANIN - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je u Zrenjaninu međunarodni naučno-stručni simpozijum "Pivo, pivarske sirovine" čiji je jedan od ciljeva da se kritički preispita stanje, problemi, mesto i uloga pivarske industrije u Srbiji.

Simpozijum "Pivo, pivarske sirovine" okuplja eminentne naučnike i stručnjake, tehnologe, agronome, ali i proizvođače, preduzetnike i ekonomiste.

"Ne samo da je ovaj skup značajan sa privrednog aspekta, već i naučnog. Ovde su se okupili naučnici iz čitavog regiona. Tu su učesnici iz Slovenije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Makedonije. Veoma su bitna njihova iskustva iz ove oblasti", ističe ministar Šarčević.

Održavanje tog skupa značajno je kako za srednje, tako i za visoko obrazovanje, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

PROČITAJTE JOŠ - Šarčević: Istraživačima 210 stanova

Državni sekretar Ministarstva prosvete Viktor Nedović najavljuje da će se uskoro pripremati mali pogoni na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, koji će omogućiti obuku studentima, odnosno budućim stručnjacima u ovoj oblasti.

Nedović ukazuje da u poslednjih 10 godina nije bilo ovakvih skupova ni u Srbiji ni u regionu.

"Od početka smo ovom skupu hteli da damo regionalni značaj, ne samo da bismo razmenili informacije istraživačkih grupa, nego da bismo videli šta je interes privrede Srbije", navodi državni sekretar.

Ministar Šarčević je prilikom posete Zrenjaninu razgovarao i sa gradonačelnikom tog grada Čedomirom Janjićem.

Na sastanku je istaknuto da Zrenjanin ima potencijal da postane Centar za tehničke studije.