Predsednica Sklupštine Srbije Maja Gojković rekla je u Čačku da podržava predlog predsednika Srbije za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka.


"Pažljivo sam saslušala predlog predsednika Aleksandra Vučića, o kome se razmišlja i o kome će se nakon relevantnih procena ozbiljno razgovarati i u Narodnoj skupštini u naredne dve godine, jer je to ozbiljna tema", rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Čačku, prenosi Glas zapadne Srbije.

Ona je dodala da će glasati za to da se vrati neka vrsta vojne obaveze za mlađe populacije u našoj zemlji, ali da treba dobro razmotriti da li je za vojnu obuku potrebno tri ili šest meseci, kao i da li će biti uključeni i muškarci i žene.


PROČITAJTE JOŠ: Većina za obavezni vojni rok

"To je ideja koja je u čitavoj Evropi veoma aktuelna. Oni koji su zadržali vojni rok gledaju da to produže sa tri na šest meseci, a oni koji su ga ukinuli kao mi razmatraju da ga vrate. Druge su okolnosti u 21. veku, imamo pitanje terorizma, migracije i velikih prirodnih katastrofa koje nam se dešavaju", istakla je Gojković.

Upitana da li očekuje raspisvanje vanrednih parlamentarnih izbora, ona je kazala da ih ne očekuje i da su u toku pripreme za jesenje zasedanje.

"Krećemo sa održavanjem sednica u drugoj polovini septembra, a u oktobru sa jesenjim zasedanjem. Očekujemo sadržajan rad o predlozima zakona, a o izborima niko ne priča, pa čak ni opozicija”, rekla je Gojković, prenosi Glas zapadne Srbije.