NAKON spajanja Beogradske poslovne škole i Poslovne škole u Blacu u Akademiju poslovnih strukovnih studija, sledeće na redu je spajanje dve visoke strukovne škole iz oblasti turizma i ugostiteljstva u jednu, kao i dve visoke medicinske škole, najavio je u ponedeljak ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Svakako su u vrhu mojih interesovanja Medicinska škola u Ćupriji i Medicinska škola u Beogradu - rekao je Šarčević novinarima, i dodao da najviše nevolja ima u visokim poslovnim školama, “gde ima mnogo novca, jer se za njih svi interesuju”.

On tvrdi i da direktore visokih škola niko ne kontroliše. Dok dekani iznad sebe imaju rektore, direktori nemaju višu instanciju iznad sebe.

Najavio je i da će na red doći sve visoke poslovne škole - nastaviće se sa reorganizovanjem u oblasti ekonomije, zatim turističke, medicinske, ali i vaspitačke poslovne škole. One će biti spajane u akademije ili će se pripajati fakultetima i univerzitetima.

Ministar je podsetio da je formiran privremeni savet za Akademiju poslovnih strukovnih studija i da njega čine eksperti iz oblasti prava, ekonomije, finansija... Njihov zadatak biće da utvrde šta se tačno dešavalo u dve visoke poslovne škole, u Blacu u Beogradu, i da utvrde tokove novca, kao i da se naprave dobri modeli nastave i ispita. Ponovio je da je zbog sumnji u poslovanje i “isisavanje novca” u ove dve škole uključeno i tužilaštvo.

- Novac je možda zakonski trošen, ali nije moralno to što su radili - ocenio je ministar.


Pročitajte još - Šarčević: Zaposlićemo 2.000 nastavnika


Dosadašnji direktori škola, Đuro Đurović i Ljubiša Milačić, prema ministrovom objašnjenju, neće ostati bez posla, već će imati radna mesta propisana sistematizacijom.

- Sva prava iz radnog odnosa uradiće se po sistematizaciji, ako imaju uslova za penziju, penzija, ako nemaju, radiće po sistematizaciji i Milačić i Đurović. Ako se utvrdi da su radili neke stvari koje ne treba, onda karijera u Zabeli ili neko treće mesto - rekao je Šarčević.

On je dodao i da je analiza pokazala da samo tri odsto studenata poslovne škole u Blacu dolazi iz tog rejona.

- Nije Blace toliko egzotično da svi idu tamo da studiraju. Postoje drugi motivi za odlazak tamo - ocenio je ministar.


PROSVETI DESET ODSTO VEĆE PLATE?

RAZGOVARA SE o tome da plate prosvetnih radnika budu povećane bar za deset odsto - rekao je Šarčević. - Zdravstvo i prosveta će imati prednost, to sam čuo od premijerke i to mogu da kažem, ali će to biti pred kraj godine.

Dodao je da se sa sindikatima prave novi modeli finansiranja, sa raspodelom po platnim razredima, i ocenio da je to veoma važno za kvalitet nastave.