PRVI put u Srbiji, na Vojnomedicinskoj akademiji, urađena je rekonstrukcija jezika i poda usne duplje kod pacijenta obolelog od planocelularnog karcinoma. Zahvat je trajao čak 10 sati, a u ovoj ustanovi kažu da se pacijent S. K. (51) uspešno oporavlja. Kod njega je primenjen mikrohirurški zahvat tokom kojeg su jezik i pod usne duplje rekonstrisani režnjem uzetim sa prednje spoljašnje strane natkolenice.

- Ova zahtevna hirurška metoda urađena je multidisciplinarnim pristupom, po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva - objašnjavaju u ovoj ustanovi. ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije, čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata.PROČITAJTE JOŠ - Još jedna uspešna transplantacija u VMA

Usled velikog defekta nastalog posle uklanjanja tumorskih promena, bilo je potrebno odgovarajućim vaskularizovanim tkivima sa drugih delova tela kod pacijenta uspostaviti funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora.

Sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić i dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović.