ILEGALNE migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, koja će biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija, rekla je u subotu predsednica Vlade Ana Brnabić, u govoru na Forumu "Evropa Vahau", koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc. U okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabićeva je istakla da je obaveza svih da se sa njima odgovorno suoče.

- Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetu EU - Evropa koja štiti, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.

PROČITAJTE JOŠ: Han: Zapadni Balkan da se dobro pripremi za pristupanje EU

- Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja - rekla je predsednica Vlade.

Srpska premijerka posebno je naglasila da je u tome "ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posve odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti".

- Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u Srbiji - naglasila je Ana Brnabić.

Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 osoba, navela je Brnabićeva.

POKAZALI HUMANOST ANA Bnabić je rekla na penelu da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti. Ona je navela da je u jeku migrantske krize Srbija bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata a građani su pokazali visok stepen empatije sa migantima.

Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.

Brnabićeva je navela da smo u okviru regionalne saradnje uspostavili mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Makedonijom, Bugarskom, a uskoro se očekuje i otpočinjanje rada mešovitih patrola sa Hrvatskom.

Predsednica Vlade je rekla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rešava zajednički jer to nije problem samo jedne države ili regiona.

Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje, kazala je predsednica srpske vlade.

U panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore, Andrej Plenković i Duško Marković, i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner.


DVE ZEMLjE OPREDELjENE ZA SARADNjU I MIR

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u subotu, posle foruma, sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom (na slici). Bilateralni odnosi Srbije i Austrije su na veoma visokom nivou, zaključeno je u razgovoru, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je u razgovoru istakla da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje sa Austrijom, posebno ekonomske, jer je ova zemlja jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Takođe, kako Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU, Brnabićeva je naglasila da je podrška ove države u procesu evropskih integracija izuzetno važna za Srbiju.

- Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu - ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih - istakla je Brnabićeva.

Srbija je takođe zahvalna Austriji na doprinosu stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz učešće u misiji Kfor.