Sveti arhijerejski Sabor SPC je na ovogodišnjem redovnom majskom zasedanju odlučio da u toku ove godine molitveno i dostojanstveno obeleži 1000. godišnjicu osnivanja Ohridske Arhiepiskopije.

Sabor je pozdravio pravosnažnu odluku Velikog saveta Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se konstatuje da su, kako se navodi, vlasti BJRM prekršile međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima i slobodi vere i savesti, odbijajući da registruju kanonsku Ohridsku Arhiepiskopiju.

Najviše zakonodavno telo SPC, kojem su prisustvovali svi arhijereji, saslušalo je izveštaj o toku pripremâ za proslavu 800-godišnjice samostalnosti (autokefalije) SPC, koja će označiti 2019. i 2020.

PROČITAJTE JOŠ: SPC proglasila svetima troje mučenika

Sabor se upoznao sa sadržajem izveštajâ o radovima na oslikavanju i ukrašavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, o crkvenoj prosveti, o radu Svetog Sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Fondacije za Kosovo i Metohiju, Dobrotovorne fondacije SPC "Čovekoljublje", Pokloničke agencije "Dobročinstvo", Informativne službe SPC, saborskog Odbora za Jasenovac i Verske službe u Vojsci Srbije i u Oružanim snagama BiH, kao i sa sadržajem izveštajâ eparhijskih arhijereja o njihovom arhipastirskom radu.

PROČITAJTE JOŠ: SABOR IZABRAO NOVE VLADIKE: Ode Grigorije u Nemačku

Na osnovu tih izveštaja, najviše zakonodavno telo SPC je konstatovalo da je, kako se navodi, sve više problema po eparhijama: drastično se smanjuje broj stanovnikâ u seoskim sredinama, pa tako i broj vernikâ; bela kuga hara svugde tako da Srbima preti demografska katastrofa.

"Albanski ekstremisti i dalje, sve provokativnije, deluju ne samo na KiM nego i u Eparhiji vranjskoj (Preševo); rumunski propagandisti intenziviraju svoje delovanje protiv kanonskog poretka Crkve u eparhijama timočkoj i braničevskoj, a to čine u okviru etnofiletističkog i političkog projekta rumunizacije vlaškog i vlahojezičnog dela stanovništva Istočne Srbije", navodi se u saopštenju.

Na sličan način, dodaje se, postupaju i izvesni bugarski krugovi u Eparhiji vranjskoj (Bosiljgrad).

Osobito je, ističe se, alarmantno stanje u Crnoj Gori, gde državni aparat vodi diskriminatorsku kampanju protiv zakonite Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, "favorizuje beznačajnu ("crnogorsku"!) sekticu Miraša Dedeića, pri čemu istovremeno vrši stalni pritisak na srpski narod pokušavajući da mu nametne crnogorstvo kao nacionalni identitet".

Sabor je sa zadovoljstvom istakao da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama besprekorni, u duhu jedinstva i ljubavi uz, kako se navodi, "žalosni izuzetak ponašanja Rumunske pravoslavne crkve, sa kojom smo sve do nedavne prošlosti bili jedno po Bogu, i besmislene inicijative Bugarske patrijaršije da se nezvano i nekanonski umeša u pitanje rešavanja statusa raskolničke "Makedonske pravoslavne crkve".

Istovremeno, Sabor je izrazio svoju punu solidarnost u, kako se navodi, "sastradalnoj bratskoj ljubavi, sa mučeničkom sestrinskom Crkvom u Ukrajini, izloženom najgrubljem gonjenju od strane sadašnjeg režima u Kijevu".

Arhijereji su razmotrii primedbe i dopune na nacrt novog Ustava SPC.

Konstatovano je takođe da su odnosi sa Rimokatoličkom crkvom, Crkvama reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što, nažalost, ukazuju, ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamernih biskupa koji deluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji i "dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike".

Sabor je posebnu pažnju posvetio svetinji braka i porodice i potvrdio svoju prošlogodišnju odluku o osnivanju posebnog odbora pri Svetom Sinodu koji će se baviti tom problematikom.

Saopšteno je i da je u Svetom Sinodu prestao mandat episkopima zvorničko-tuzlanskom Fotiju i žičkom Justinu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Irineja, episkopi šumadijski Jovan i bački Irinej.