BEOGRAD - Cilj ustavnih promena je reforma koja se nastavlja, jačanje nezavisnosti sudstva, jačanje odgovornosti sudstva, a sve u cilju efikasnijeg sudstva, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je dodala da je cilj ustavnih promena i da građani budu zadovoljniji, jer će efikasnijim sudstvom imati odluke u kratkim vremenskim rokovima, ali će i suđenja biti u razumnom roku.

"Postoje objektivni pokazatelji i kritetrijumi koji potvrđuju da naše sudstvo nije dovoljno brzo, nije dovoljno efikasno i upravo zato ulazimo u postupke reformi. One su započete pre nekoliko godina, ali treba da se zaokruže ustavnim promenama koje treba da budu temelj za donošenje novih zakona koji će obezbediti da imamo i efikasnije sudije, a i zadovoljnije građane Srbije", kazala je Kuburović za TV Prva.

Govoreći o sastancima koje delegacija Venecijanske komisije ima u Beogradu, od četvrtka, Kuburović je navela da je danas drugi dan njihove posete, te da je uobičajena procedura da se Venecijanskoj komisiji uputi određeni akt na mišljenje.

PROČITAJTE JOŠ - Kuburović: Kritike o politizaciji pravosuđa bez argumenata

"Oni razgovaraju sa svim relevantnim činiocima koji učestvuju u popstupku predlaganja i usvajanja Ustava i nakon toga videćemo kakav je njihov stav upravo na sednici Venecijanske komisije koja će se održati u drugoj polovini juna meseca", kazala je ona.

Upitana za veliku zainteresovanost za konkurs za prijem novih sudija u sudovima, Kuburović je rekla da dugo nije bilo postupka izbora sudija, a da je jedan od razloga za to što je 2017. godine Ustavni sud doneo odluku koja je poništila pravilnik koji je regulisao postupak izbora.

"Morali su se doneti novi akti i došli smo u situaciju da popunjavamo sva upražnjena mesta. Ovo jeste najveći konkurs posle 2009. godine, imamo veliki broj sudijskih pomoćnika, koji čine blizu 80 odsto kandidata, koji su se prijavili na ovaj konkurs, ali to pokazuje da ćemo imati priliku da biramo stručnije kadrove, stručne mlade sudije koji će prvi put stupiti na dužnost sudije", rekla je Kuburović.