Novi predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir rekao je danas tokom sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da su prioriteti OEBS-a bezbednost novinara kao i rešavanje slučajeva ubistava novinara, i ukazao na značaj stvaranja klime u kojoj se podržava zaštita novinara, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Vučić je danas na sastanku s Dezirom razgovarao o važnosti medijskih sloboda i zaštiti novinara.

Pročitajte još: VUČIĆ ODGOVORIO SKOTU: Što se tiče izbora i slobode medija Srbija se ugleda na Ameriku!

Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava principe i standarde slobode medija i izražavanja, i naglasio da će se o nacrtu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, konsultovati sa OEBS-om.Predstavnik OEBS-a je rekao da je izuzetno važno što je Srbija formirala Komisiju za istragu ubistva novinara i ukazao da su prioriteti OEBS-a bezbednost novinara i rešavanje slučajeva ubistava novinara.

On je rekao da će danas prisustvovati obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije u Beogradu.

Dezir je istakao važnost stvaranja klime u kojoj se podržava zaštita novinara i sprečavaju pretnje, i da je od izuzetne važnosti uspostaviti transparentne uslove za finansiranje medija, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da nadležni organi rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i njihove predstavnike i ulažu maksimalne napore da nađu i kazne počinioce nasilja nad novinarima.

Predsdnik je izrazio spremnost da nadležne institucije obaveštavaju predstavnika OEBS za slobodu medija o napretku u rešavanju slučajeva koji se tiču bezbednosti novinara, i o merama za sprećavanje potencijalnih napada.

DAČIĆ: SRBIJA PRIDAJE VELIKU VAŽNOST SLOBODI IZRAŽAVANjA


Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, na sastanku sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlemom Dezirom, naglasio da Srbija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i zaštiti novinara.


U tom smislu, Vlada Srbije je osudila sve napade na novinare i formirala nezavisnu Komisiju za istraživanje ubistava novinara, saopštilo je Ministarstvo.


Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir je istakao da je prioritet u njegovom radu zaštita novinara i sprečavanje nekažnjivosti, kao i unapređenje profesionalnih i etičkih standarda.


Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje i razmene informacija između Srbije i OEBS-a u domenu medijskih sloboda, kaže se u saopštenju.