Beogradski nadbiskup Stanislav Hocevar kritikovao je u vaskršnjoj poslanici potrošačko društvo i poželeo da u prazničnim danima vaskrli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

On je naglasio da je današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života i da se taj mentalitet rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše "uzmi i baci", te da to utiče i na naše stavove o životu.

"Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati! Često nam i mediji stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati - onako kako se kome prohte", naveo je Hočevar u vaskršnjoj poslanici.

Kako je rekao Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo.

Pročitajte još - Stanislav Hočevar: Evropi potrebno iskustvo Srbije

"Krajnje je vreme da gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se sa tim namerama angažovano molimo. Mi hrišćani posebno smo dužni da ljudima današnjice pokažemo kako se nebeski otac brine za svakog pojedinca, za svaku porodicu, za zajednicu unutar naseg društva", istakao je Hočevar.

Ukazuje da u vreme Vaskrsa ne smemo da zaboravimo da nebeski otac šalje svog sina u smrt samo da bi se sačuvalo dostojanstvo svakog čoveka, svake porodice, svake zajednice.

"Želim da vaskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću, da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe", rekao je Hočevar.

On je poželeo da Hristov mir vlada u srcima svih nas i ukazao da se ne zaboravi da je događajima muke i smrti Isus Hrist proglasen kraljem mira i slobode.

"On neka vas prati i zato vas blagosiljam u ime Oca, Sina i Svetog duha", zaključio je Hočevar.