KOMANDANT američke vojne baze "Bondstil" na Kosovu i Metohiji, Amerikanac srpskog porekla pukovnik Nik Dučić, sastaće se sa patrijarhom srpskim Irinejom, saznaju "Novosti". Susret je moguć već kroz mesec dana.

Pročitajte još: Američki Srbin komanduje "Bondstilom"

Saradnja SPC i Eparhije raško-prizrenske sa snagama Kfora na Kosovu visoko se vrednuje u Patrijaršiji u Beogradu. Sastanak komandanta "Bondstila" sa patrijarhom prilika je za produbljivanje ove saradnje i nastavak dobrih odnosa. SPC računa da će Dučić, čiji su članovi uže i šire porodice česti gosti u srpskim crkvama širom SAD, posebno voditi računa o našim svetinjama na KiM.

Pročitajte još: Crkva se moli za Nika Dučića, a on obučava Albance

U vrhu SPC ne navode tačan termin sastanka, ali ne negiraju da bi patrijarh mogao da primi američkog pukovnika već krajem aprila.

- Tih dana trebalo bi da počne redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC. Praksa je da svaka sednica počne obredom priziva Svetog duha u drevnom sedištu srpske crkve u Pećkoj patrijaršiji. To je prilika kada se razmatraju crkvene prilike u pokrajini. Nije isključeno da će Dučić, koji je pravoslavne vere, posetiti Peć i zatražiti prijem kod Njegove svetosti - navode u Patrijaršiji.

Snage Kfora imaju ključnu ulogu u zaštiti srpske kulturne baštine u pokrajini. Komandanti međunarodnih snaga redovni su gosti manastira Visoki Dečani, Gračanice i Pećke patrijaršije.

Foto Fejsbuk Porodica Dučić pred srpskom crkvom

POREKLOM IZ TREBINjA

NIK Dučić vodi poreklo iz Trebinja, odakle su se njegovi preci odselili za Ameriku pre više od veka. On je pravoslavac i slavi Svetog Nikolu. Porodica njegove žene poreklom je iz Crne Gore, a deca mu se zovu Luka, Ivan i Natalija. U crkvi u San Dijegu, gde i živi, kao čuvar radi njegov brat Đorđe. Porodica Dučić je među donatorima srpskih svetinja u SAD. Dučić ne govori srpski jezik.