Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista.

Hiljade vernika prisustvuje božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru gde je prethodno patrijarh Irinej predvodio osveštenje i paljenje Badnjaka.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Isusa Hrista i kada je, prema verovanju, njegov duh sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić po Julijanskom kalendaru slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija i pravoslavni Kopti u Egiptu.

Vernici u Srbiji tradicionalno se pozdravljaju rečima "Mir Božji - Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Praznovanje Božića počelo je ponoćnim božićnim liturgija, koje se u Beogradu od 2002. godine služi u Hramu Svetog Save na Vračaru, kada se i okuplja i veliki broj građana.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici, koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Patrijarh je u obraćanju okupljenim građanima poručio da ovaj najveći i najradosniji hrišćanski praznik treba da ispuni naša srca i domove, a da svetu i našoj zemlji donese mir i slogu, mir koji je, kako kaže, Hristos doneo svojim rođenjem.

"Mi večeras slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u telu zemaljskom", poručio je Irinej.

On je pozvao majke da rađaju i na taj način ispunjavaju svetu zapovest Božju, istakavši da to nije samo njihova dužnost, već i velika čast.

"Biti saradnik Božji u stvaranju i rađanju novog života koju je samo Bog namenio roditeljima i majkama je velika čast. Rađajte se i množite i napunite zemlju", rekao je patrijarh i dodao da "ovaj glas Božji treba da čuju sve majke i da se raduju što im je Gospod dao tu čast što se majkom nazivaju".

Foto Tanjug


Patrijarh Irinej je čestitao svim vernicima koji obeležavanju Badnji dan i Božić, tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

"Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja", rekao je patrijarh.

VUČIĆ NA TVITERU: MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tradicionalnim pozdravom čestitao je danas Božić građanima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"Mir Božji - Hristos se rodi!", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu nekoliko minuta posle ponoći.

U božićnoj čestitci koju je uputio u petak, predsednik Srbije je poručio:

"Neka nas rođenje Bogomladenca nadahne da osnažimo vrline mira, ljubavi i tolerancije i da dane praznika provedemo u miru, radosti, blagostanju i svakom dobru".