I na francuskom kad priča ga razumem - tim rečima je Pavić, iz jedne od poslednjih enklava na evropskom tlu, iz sela Bostane, opština Novo Brdo, Kosovo i Metohija, ispratio devetoro Francuza, predvođenih humanitarcem Arnoom Gujonom, koji su mu doneli humanitarnu pomoć, prikupljenu od 12.000 francuskih porodica.

Gujon i njegovi saradnici i prijatelji i danas su, naime, nastavili da pokazuju da solidarnost nije prazna reč i da porodicama, koje na Kosovu žive izolovani u enklavama, uručuju humanitarnu pomoć, koju su tokom godine prikupili u Francuskoj.

Pročitajte još: Gujon došao na KiM sa 10 tona pomoći (FOTO)

Arno Gujon, Vensan, Žan Pjer, Kami, Reno, Eduar, Lui, Mladen i Nikola najpre su, u četvrtak, obradovali mališane OŠ “Miladin Popović” u Bostanu, koji su ih dočekali pesmom, uz so i hleb.

Mališanima u toj osnovnoj školi Gujonova humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” prošle godine napravila je toalete i time prekinula neugodnu potrebu da po vetru, kiši, snegu izlaze u neuslovni poljski ws, a ovoga puta, mališani su dobili igračke, školski pribor, novu garderobu i obuću.

U selu Bostane hladno, kiša, jak vetar, a kako kažu meštani, “kad god dune jak vetar, nestane struje”.

Pročitajte još: Arno Gujon za "Novosti": Medijska hajka me dovodi u opasnost


Tako struje nije bilo ni ovoga puta, ali to nije omelo decu da radoznalo zaviruju u kese i raduju se poklonima, u svojim učionicama sa pomalo zaboravljenim linoleumom i obaveznom peći na drva, jer se u struju ne mogu pouzdati.

Vd direktora škole Ubavka Tasić, koja je tu 28 godina bila učiteljica, rekla da je nije toliko važna pomoć, količina, koliko to što deca, 59 njih, osete toplinu, da se njih neko setio, obišao...

Da im da snagu, volju, da ostanu i opstanu ovde, da se raduju svakom novom danu. E to njima puno znači”, kaže direktorka.

Kada je trebalo da se krene i nastavi dalje, jer je, pored poklona deci, “Solidarnost za Kosovo” prikupila još 10 tona humanitarne pomoći, uključujući 72 šporeta i 30 peći, nakon zajedničke fotografije, jedna devojčica je prišla Gujonu i rekla mu: "Arno, dođite nam opet, ne samo da donosite poklone, dođite nam, onako".


Pročitajte još: Uz pomoć Arna Gujona deca iz kosovskih enklava otišla na more

Gujon kaže da ga je to veoma dirnulo i da pokazuje koliko deci znači prisustvo, možda čak i više od humanitarne pomoći i da želi da poruči svima koji žive u enklavama, u preteškim uslovima, da nisu sami i da uvek mogu da računaju na njihovu bratsku pomoć i podršku.

Stvarno smo svi dirnuti. Mnogo smo srećni što možemo najmlađima da donesemo radost uoči Novogodišnjih praznika i odraslima ljudsku toplinu. To je ono što im je najbitnije i najvažnije, na kraju krajeva. Oni se često osećaju usamljeno, zaboravljeno. Tu smo da im kažemo da nisu zaboravljeni od svih. Mi smo predstavnici 12.000 donatora, toliko je porodica iz cele Francuske, koji nisu zaboravili srpske enklave na KiM i naše prijateljstvo, pre svega”, rekao je Gujon.

Devetoro Francuza koji nisu zaboravili svoje veze sa Srbijom, kaže Gujon za Tanjug, za nekoliko dana proslaviće četrnaesti put za redom doček Nove godine na KiM u Gračanici, što je, kako je rekao, takođe simboličan gest, da pokažu da su tu odavno i da će biti tu još dugo.

Naši volonteri već su dolazili više puta na KiM. Svako ko dođe ovde ima želju da se vrati, zato što slike koje zatičemo ne možemo da zaboravimo i vidimo da donosimo, pored materijalne pomoći, i sreću tim ljudima, radost za najmlađe, ljudsku toplinu za odrasle. Zato su naši volonteri uzeli odmore u svojim firmama da bi došli ovde”, rekao je Gujon.

Solidarnost za Kosovo” direktno na Kosovu kupila je 72 šporeta, namenjena siromašnim porodicama i 30 peći za škole u Gori, gde živi, kako kaže Arno Gujon, taj mali, ali plemeniti i dostojanstveni narod goranski i tamo će ići narednih dana.

Gujon i humanitarci, uz pomoć eparhije Raško-prizrenske, sa kojom realizuju projekte, ove godine uložili su više od 500.000 evra, a pomoć je namenjena poljoprivredi, školstvu, zdravstvu i to, kaže Gujon, već 13, odnosno 14 godina rade svake godine.

Dodaje da ne samo da donose pomoć kroz humanitarne konvoje, već se trude da podstaknu ljude koji tu žive da se bave poljoprivredom i stočarstvom, kako bi mogli da žive bez humanitarne pomoći.

Oni su veoma hrabri i vredni ljudi i sve što im je potrebno jeste podstrek i podrška i to je ono što im konstantno pružamo”, kaže Gujon, koji je danas, pored škole, posetio pet porodica kojima je uručio po jedan šporet, uz novu garderobu, obuću, odeću, igračke za decu.

Konvoj od četiri kombija, i džipa, koji je bio zadužen da se probija do nepristupačnijih mesta, stigao je i do porodice Milivoja Pavića (80), kome je dobro došao novi šporet, jer se stari “pocepao, pa ne peče dobro ‘leba”, a petoro u kući, “teško se živi od kosovske penzije koja je 70 evra”, malo poljoprivrede, stoke nema, a zahvalan je, prvi put dobija neku pomoć.

Novi šporet će, kaže Pavić, “terati više od njega”, jer je on već u godinama, a izdejstvovao je i da zameni “desni” za “levi”, različit zbog pozicije otvora za čunak.

Sabri Jašari takođe je dobio odgovarajući šporet, koji će mu mnogo značiti, jer će sada njegovi sin i tri ćerkice moći da spavaju u svojoj toploj sobi.

Porodice Pavić i Jašari samo su neke od mnogih koje žive u veoma teškim uslovima u enklavama na Kosovu i Metohiji, veoma često bez struje, koje će ovih prazničnih dana posetiti konvoj Arnoa Gujona i francuskih humanitaraca i obradovati preko potrebnim stvarima, ali i možda najvažnijim - toplim zagrljajem.

Valjalo je nastaviti dalje, posetiti narednu porodicu i Gujon se oprostio od domaćina, pošao i doviknuo nešto svom prijatelju-humanitarcu, a domaćin, osmehujući se, kaže:

"I na francuskom kad priča ga razumem"!

Od kada je Gujon osnovao humanitarnu organizaciju “Solidarnost za Kosovo” u Francuskoj 2004, Srbi u enklavama u našoj južnoj pokrajini mogu da računaju na pomoć i podršku, koja je stigla i sada, kao 43. konvoj humanitarne pomoći.

Solidarnost za Kosovo”, od 2004. do danas, donela je našim ljudima na KiM pomoći u vrednosti više od pet miliona evra, a za sledeću godinu, već ima nekoliko planiranih akcija - kao i svake godine, vodiće 42 dece na more u Crnu Goru, renoviraće škole širom KiM, gradiće farme da podstakne ljude da žive bez humanitarne pomoći.