KONKURS za finansiranje nauke trebalo je da bude objavljen do kraja septembra ili najkasnije početkom oktobra. Počeo je i novembar, a još nije završen ni registar naučnika, niti pravilnik o finansiranju nauke, bez kojih nema ni konkursa, što dovodi u pitanje isplaćivanje plata zaposlenih u institutima. Najoptimističnije prognoze kažu da bi konkurs mogao biti objavljen tokom decembra.

Postoji i mogućnost da u naredne dve godine naučnici i dalje dobijaju novac za projekte koje su počeli 2011. i trebalo je da ih završe do kraja 2014. godine, da se privremeni projektni ciklus, do 2020. godine, izostavi i novi konkurs raspiše tek sredinom 2019. godine, s novim pravilima - o finansiranju nauke delom kroz projekte, a delom kroz davanja direktno institutima.

Prošle su skoro tri godine otkad je završen poslednji projektni ciklus (od 2011. do 2014. godine), u okviru koga su istraživači dobijali platu. Bez kršenja zakona, mogao je da bude produžen samo na 2015. godinu, a sada se lični dohoci istraživačima isplaćuju zahvaljujući "pravnoj gimnastici" - poništavanjem odluke o poništenju "Verbićevog" naučnog konkursa na svakih šest meseci. Tako su zaposleni u institutima i pojedini sa univerziteta mirni do kraja godine, ali u iščekivanju kako će posle toga primati plate.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da konkurs kasni zato što je na registar istraživača potrošeno mnogo više vremena nego što je planirano.

- Sada se u izradu registra uključio tim Elektrotehničkog fakulteta, potpisali smo i ugovor s Narodnom bibliotekom Srbije o korišćenju baze podataka i očekujemo da će već naredne nedelje istraživači moći da pristupe registru i ukažu na eventualne greške - objašnjava, za "Novosti", prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Poziv nam, osim od registra, zavisi i od pravilnika o finansiranju naučne delatnosti, koji je završen i čeka saglasnost svih nadležnih službi. Verujem da sav ovaj posao možemo da završimo za najviše mesec i po i da u decembru raspišemo konkurs na osnovu koga će se nauka finansirati u naredne dve godine. Postoji mogućnost i da nauka bude tri meseca na privremenom finansiranju, koliko nam je potrebno da objavimo rezultate konkursa.

NA BUDžET MOŽE 12.000 ISTRAŽIVAČA DOSADAŠNjI podaci iz registra pokazali su da u Srbiji postoji oko 16.000 istraživača, ali samo njih 12.000 ispunjava uslove da se prijavi za projekte koje finansira Ministarstvo. I sada se iz budžeta finansira rad oko 12.000 naučnika - objašnjava prof. Popović.

U naučnoj zajednici nimalo nisu spokojni zbog činjenice da je novi konkurs trebalo da bude raspisan sredinom 2014, a sada je kraj 2017. godine i to se još nije dogodilo. To će, kažu, loše uticati i na rezultate njihovog rada, jer se i dalje bave stvarima koje je odavno trebalo da završe.

Dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti, kaže, za "Novosti", da je zbog nagomilanih problema u nauci pisala premijerki, resornom ministru i ministru finansija i da očekuje sastanak sa državnim sekretarom za nauku 8. novembra.

- Radimo u velikoj neizvesnosti. Osim kašnjenja konkursa, dodatni problem je što naša zvanja ne postoje u katalogu zanimanja koji je napravljen u skladu sa novim Zakonom o zaposlenima u javnom sektoru. Veliko je pitanje kako će se računati naše plate ako primena zakona počne od Nove godine - tvrdi dr Jovović.

Ona kaže da nisu dobili ni drugu polovinu ovogodišnjeg budžeta za potrošni materijal neophodan za istraživanja - tonere, štampače, hemikalije i druge potrepštine.