SLOBODA i nezavisnost nemaju cenu. Obećavam da ćemo ih čuvati bez obzira ne sve pritiske. Ovo je osnovna poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa državne komemorativne svečanosti posvećene očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na stratištu u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

Jajinci su, kako je istakao predsednik Vučić, bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po strašnoj rutini - doručak, ručak, večera, spavanje, streljanje.

- Tu su dovođeni Srbi, Jevreji, Romi, svi drugi koji misle drugačije, svakog dana u jame je bacano po 300 ljudi - rekao je predsednik Srbije na komemoraciji kojoj su prisustvovali i predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi, predstavnici SPC, načelnik GŠ Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, Opštine Voždovac...

Predsednik Vučić je podsetio da Srbija i danas zna šta je nacizam zahvaljujući i Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je, kako je istakao, dugoročno "investiranje" u mržnju. On je rekao da gotovo da nema mesta u Srbiji gde se bar jednom nije dogodio neki strašan pogrom i veliko stradanje i podvukao da smo najveća stradanja doživeli u 20. veku, koji su obeležili prosperitet i napredak, ali i dva svetska rata iz kojih smo izašli kao pobednici, ali i platili ogromnu žrtvu.

Prisustvovale delegacije, veterani... SKUPU su prisustvovali diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana. Na komemoraciji su bili i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi.

- Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena. Dobro pamtimo, zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju. Stojimo ovde i samo nas svest može odvojiti od zastrašujućeg ponavljanja istorije i farse i nekoga ko hoće ponovo da investira u mržnju i smrt.

Vučić, koji je prethodno položio venac na spomen-obeležje, ukazao je na to da Srbija hoće da investira u život i budućnost, u dogovore, razumevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje.

- I zato dok stojim ovde znam da nema boljeg mesta od ovog strašnog da još jednom pokrenem pitanje o našem dijalogu o svemu što nas čeka i da vas pitam - pogledajte Jajince i smrt i recite sebi i meni i svetu šta hoćete da radimo danas i sutra. U šta da investiramo - rekao je Vučić.

Preživeli logoraš i predsednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" Slavko Milanović kaže da je vreme da se zločini u NDH nazovu pravim imenom, genocidom, i da Skupština Srbije na red stavi deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima kako bi žrtve dobile poštovanje i saosećanje koje je do sada izostalo. Ukazao je i na to da Srbija ima istoriju "bogatu" ratom i da su Srbi stekli status stradalog naroda.

- Zato mi danas glasno govorimo, iako bismo samo ćutali ili vrištali od bola. Moramo učiniti sve da nacizam ostane u prošlosti, zato se moramo sećati svake žrtve, da se ne ponovi - rekao je Milanović.


DA SE NIKADA NE ZABORAVI

JAJINCI su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.