U OPŠTINI Šid u ponedeljak je započeo proces uključivanja dece migranata iz prihvatnih centara Principovac i Adaševci u obrazovni sistem. Uz pesmu i igru za nove drugare, organizovan je svečani prijem u OŠ "Sremski front" u Sotu, Bikić Dolu, i OŠ "Branko Radičević" u Šidu, dok će u utorak biti u OŠ "Filip Višnjić" u Adaševcima, Moroviću i Višnjićevu. Dan pred početak dovođenja malih migranata u školske klupe, roditelji učenika organizovali su još jedan protestni skup u Šidu, tražeći da se migrantska deca izdvoje u posebna odeljenja. Kako su poručili sa tog skupa, decu će prebacivati u druge škole, u kojima nema migrantske dece.

PROČITAJTE JOŠ - Nismo rasisti, ali migrantska deca ne mogu u klupe sa našom

Područno odeljenje OŠ "Sremski front" u Sotu, pored 20 školaraca od 1. do 4. razreda, od ponedeljka, brojnija je za devetoro učenika - migranata. U Bikić Dolu, seoska škola sada ima 20 učenika, od kojih su osmoro deca migranata. Kako bi im lakše zapamtili imena, novi drugari su na odelima imali zakačene nacrtane leptir-mašne, na kojima im je pisalo kako se zovu.

PROČITAJTE JOŠ - Migrantima još ne daju u škole

- Prema informacijama sa terena, uvođenje dece u obrazovni sistem proteklo je u ovim mestima veoma dobro. Očekujem da će isto biti i u ostalim školama, - kaže Jovan Vukčević, rukovodilac školske uprave Novi Sad.

PROČITAJTE JOŠ - Mali migranti moraju u školu