MATIČNE ćelije iz pupčanika nisu magični štapić, a šansa da one iz privatnih banaka zaista budu upotrebljene i delotvorne je jedan prema dve i po hiljade - istaknuto je na tribini o genetskoj kontroli na prvom Festivalu porodica “Roditeljski”, održanom ovog vikenda u beogradskom KC “Grad”.

Najveći domaći eksperti za genetiku i lečenje matičnim ćelijama izneli su informacije na osnovu kojih roditelji treba da odluče da li da papreno plaćaju privatnim stranim bankama matičnih ćelija.

PROČITAJTE JOŠ - Bolesnima prodaju maglu za puno para

Profesorka Dragana Vujić, načelnica Centra za transplantaciju matičnih ćelija na Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, apelovala je da se roditeljima pruže sve neophodne informacije.

- Kad odete na internet i ukucate “ćelijska terapija”, dobijete informaciju da matičnim ćelijama možete bukvalno sve da lečite, što apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju - upozorila je profesorka Vujić.

PROČITAJTE JOŠ - NAKON NESREĆE NA PUTOVANjU OSTALA NEPOKRETNA: Odabrala sam život, to mi niko ne može oduzeti

Broj krvotvornih ćelija koji se čuva u privatnim bankama je mali i u najboljem slučaju dovoljan za transplantaciju nekog ko ima do 40 kilograma.

- U dokumentima EU jasno stoji da je medicinski opravdano samo formiranje javnih i porodičnih banaka - upozorila je profesorka Vujić.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski lekari "oživljavaju" bolesna kolena

GRAD