DECA iz Sirije, Avganistana i drugih ratnih područja lakše su prešla nekoliko granica i hiljade kilometara nego što će prag osnovnih škola u opštini Šid. Roditelji učenika osnovnih škola "Sremski front" i "Branko Radičević" u Šidu, "Vuk Karadžić" u Adaševcima i "Filip Višnjić" u Moroviću nastavili su da protestuju, jer ne dozvoljavaju da se njihovi naslednici u odeljenjima mešaju sa malim tražiocima azila.

Ne znaju, kažu, da li su deca vakcinisana, čuli su da male migrante nije dozvoljeno dodirivati levom rukom, niti po ramenu... U Ministarstvu prosvete, Komesarijatu za izbeglice i školama kažu da ništa od ovoga nije valjan argument, te da će deca svakako krenuti u školu, a lokalno stanovništvo koje ne bude puštalo svoju decu na časove moglo bi da se suoči sa kaznama, jer je osnovno obrazovanje obavezno, pa decu u tome niko ne sme da sprečava.

- Direktori sve četiri škole rekli su da nemaju ništa protiv toga da 113 dece migranata krene na časove. Obećali su da će održati roditeljske sastanke i odgovoriti na sve nedoumice - kaže za "Novosti" Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Stručni timovi škola prošli su obuku i najvažnije je da se toj deci pruži psihološka podrška, da lakše prebrode sve kroz šta su prošli. Škole u Šidu su izuzetak na nivou cele Srbije, jer migranti kreću u ukupno 27 škola.

Vesna Nedeljković dodaje da ne postoje problemi u komunikaciji, jer pratioci znaju njihov maternji jezik, deca su sposobna za osnovnu komunikaciju na srpskom jeziku, a solidno znaju i engleski. Pratioce sa kojima dolaze u školu obezbedili su Komesarijat za izbeglice i nevladine organizacije. Oni su zaduženi i za njihovu užinu i prevoz. Sva deca su, kažu, prošla lekarske preglede.

- U mnoge škole deca idu od prošle školske godine i nigde nije bilo protesta, osim u Šidu. U Pirotu su im organizovali svečani doček, dirljiv je bio susret dece migranata sa drugarima i zaposlenima u OŠ "Jovan Ristić", kada su se videli prvog dana škole. Ovi mališani zajedno su išli i prošle školske godine - objašnjava Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Samo dobra iskustva ima Biljana Mihajlović, psiholog u OŠ "Jovan Ristić" u Borči. Strah ljudi, smatra ona, proizilazi iz neznanja.

- Ljudi se možda plaše migranata koji ilegalno lutaju, spavaju na otvorenom. Ovo je neka sasvim druga populacija, smeštena u centre - objašnjava Biljana Mihajlović. - U našoj školi i kolektiv i đaci pružaju podršku, te imamo samo dobra iskustva. Deca su veoma motivisana za učenje, u sobama bez radnog stola vredno rade domaće zadatke, mali Sirijci izuzetno su napredni u matematici.


PRETE ISPISIVANjEM DECE

RODITELjI osnovaca iz Šida tvrde da nemaju ništa protiv dece tražilaca azila, ali da idu u izdvojena odeljenja.

- Njihova kultura i naša ne mogu da se porede i samim tim ne mogu da učestvuju u zajedničkoj nastavi na odgovarajući način. Nastava mora da se vodi na dva jezika, a mi nemamo za to ni stručan kadar - zajedničko je mišljenje okupljenih roditelja, koji tvrde da, ako njihov apel ne urodi plodom, premestiće decu u druge škole.


PROČITAJTE JOŠ: Nismo rasisti, ali migrantska deca ne mogu u klupe sa našom

PROČITAJTE JOŠ:
TENZIJE SVE VEĆE: Migranti sve češće primenjuju silu da bi stigli do Španije

PROČITAJTE JOŠ:
MERKELOVA LjUTA NA MAĐARSKU: Morate da primite migrante, nije prihvatljivo da ignorišete presudu suda