STUDIJE psihologije su i ovog upisnog roka "hit" na Univerzitetu u Beogradu. Već prvog dana konkursa prijavilo se tri puta više kandidata nego što ima mesta, a dokumenta se podnose do sutra. Upisnu kvotu je popunio i Medicinski fakultet, a veliko interesovanje je i za studije elektrotehnike i mašinstva, gde će se tražiti indeks više.

Kako smo saznali na Filozofskom fakultetu, za polaganje prijemnog ispita za upis na psihologiju podneto je 240 prijava, a mesta ima za 88 brucoša. Od ostalih katedri na ovoj visokoškolskoj ustanovi, maturanti su zainteresovani za studije filozofije, gde se prijavilo 40 kandidata, a kvota je 70, sledi istorija sa 70 prijavljenih za 110 indeksa i sociologija sa 32 zainteresovana.

"Beli mantili" su i dalje u modi. Za upis na Medicinski fakultet, prvog dana, konkurisalo je 513 maturanata, a upisna kvota je 450 budžetskih i 50 samofinansirajućih brucoša. U skriptarnici fakulteta, kako smo saznali, juče je prodato 900 prijava za upis, tako da se očekuje da dva i više kandidata konkurišu na jedno mesto.

Sudeći po interesovanju, jaka konkurencija će biti i za upis na mašinstvo i elektrotehniku. Za 540 mesta na Mašinskom fakultetu u sredu do 14 časova konkurisalo je više od 400 svršenih srednjoškolaca, dok su na Elektrotehničkom u istom periodu "registrovane" 344 prijave, a budući brucoši su se prijavljivali i po podne. Elektrotehnički će upisati 400 brucoša na budžet i 132 samofinansirajuća, kao 120 novih studenata na softverski inženjering, od kojih je 30 o trošku države.

Ove godine beleži se nešto manje interesovanje za studije geografije, pa je na 310 mesta u sredu konkurisalo 114 maturanata. Već tradicionalno, ne jenjava gužva za studije prava i ekonomije. Tako se za polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu prijavio 621 kandidat, dok je na ekonomiji bilo njih 580. Više od dva kandidata za jedno mesto očekuje se i na FON, FPN, stomatologiji, bezbednosti...

O TROŠKU DRŽAVE 17.133 BRUCOŠA

Budući brucoši će prijemne ispite polagati od 26. juna do 2. jula, a konačne rang-liste biće objavljene 10. jula.

O trošku države školovaće se 17.133 brucoša. Najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, gde ima mesta za 9.467 budžetskih i skoro 5.500 samofinansirajućih akademaca.