Tačno šest meseci nakon što je, pod velikim pritiskom javnosti, kompanija "Jura" povukla rešenje o neproduženju ugovora o radu Violeti Petrović zaključenog na određeno vreme, ova radnica dobila je - otkaz. Naime, Violeti su 31. maja istekle dve godine otkako je potpisala ugovor o radu, tako da poslodavac ima dve mogućnosti, da je zaposli "za stalno" ili da joj da otkaz. U Violetinom slučaju odlučili su se za ovo drugo, iako se ova žena već osam meseci leči od karcinoma dojke.

Violeta kaže da je ova odluka "Jure" nije iznenadila, jer su i pre šest meseci odustali samo zato što su ljudi bili spremni da organizuju proteste ispred fabrike u Nišu.

- Izgubila sam posao, ali sam dobila šansu da živim - tako bi se mogao opisati moj život u ovih šest meseci. U martu su mi odstranili dojku, prošla sam šest ciklusa hemoterapije, ali sam optimista jer su mi rezultati s patologije više nego zadovoljavajući. Kancer se nije proširio. Sada mi predstoji da ponovo tražim posao - priča ova neustrašiva Nišlijka, koja je svesna da zakonski ne može da goni "Juru" jer nema osnova da natera poslodavce da je zadrže.

- Odbili su da mi daju novčanu pomoć pre operacije. Zamolila sam ih da me ne otpuštaju jer mi za invalidsku penziju nedostaju četiri i po meseca staža. Eto, toliko su mogli da mi učine, a onda bih sama otišla. Očigledno žele da se što pre otarase bolesnih radnika - navodi Violeta, koja svoje trenutno zdravstveno stanje povezuje sa uslovima rada u ovoj fabrici.

- Nivo arsena u krvi mi je 6,1, a mojoj koleginici 12,3, ali se plaši da govori o tome jer ne želi da izgubi posao. Ima zdravstvenih problema, ali ne želi da za to krivi "Juru". U drugim državama gornja granica na arsen u krvi je 4, a u našoj je 15. Nijedan lekar nije hteo da mi da uput da proverim ove vrednosti u krvi, već sam analize radila u privatnoj laboratoriji. Lekari su mi rekli da ne smeju da mi daju uput jer radim u "Juri" - navodi Violeta.NADA SE POMOĆI GRADONAČELNIKA

VIOLETA je samohrana majka jednog dečaka i još godinu dana mora da bude pod terapijom, tako da je svesna da će joj biti teško da nađe posao.

- Osobu od 42 godine i obolelu od raka malo ko će hteti da zaposli. Jedinu nadu polažem u gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koji mi je obećao da neću ostati na ulici - nada se Violeta.