OKUPLjANjEM vladika u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu počeo je u ponedeljak ujutru radni deo redovne sednice Svetog arhijerejskog sabora SPC. Najviše telo Crkve rad je formalno počelo dan ranije u Pećkoj patrijaršiji, gde je obavljen obred priziva Svetog duha.

Zasedanje crkvene skupštine počelo je podnošenjem izveštaja Svetog arhijerejskog sinoda i raspravom o predlogu dnevnog reda. Vladike će o ovim pitanjima najverovatnije raspravljati i sutra, kada se očekuje podnošenje redovnih godišnjih izveštaja iz svih eparhija srpske crkve.

Poznavaoci crkvenih prilika ukazuju da će najvažnije teme biti razmatrane na kraju zasedanja. To se odnosi na popunu upražnjenih eparhija čija su središta u Sarajevu, Prijepolju i Nišu.

- Tokom utvrđivanja dnevnog reda i usvajanja izveštaja iz eparhija može da se otvori pitanje odgovornosti pojedinih vladika za stanje koje vlada u njima - objašnjava sagovornik "Novosti" blizak vrhu SPC. - To je, međutim, neizvesno, jer svaki arhijerej ima pravo da predloži dopunu dnevnog reda na početku zasedanja ili da proširi raspravu u okviru jedne tačke.

Crkvena javnost, osim što očekuje popunu Dabrobosanske mitropolije, kao i Niške i Mileševske eparhije, spekuliše i o tome da će Sabor raspravljati o vladikama banatskom Nikanoru i šumadijskom Jovanu, čije su eparhije bile pod lupom sinodskih komisija.


STEPINAC

NAJVIŠE crkveno telo razmotriće i dosadašnji učinak pregovora sa katolicima o kontroverznom kardinalu Alojziju Stepincu. U planu je obilazak radova na Hramu Svetog Save i potvrđivanje dosadašnjih finansijskih aranžmana o završetku njegove unutrašnjosti.