POČETAK redovnog prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC zakazano je za sutra u Pećkoj patrijaršiji. Posle okupljanja vladika, liturgije i obreda priziva Svetog duha u ovom manastiru, najviše crkveno telo se seli u Beograd, gde će u ponedeljak početi radni deo Sabora.

Kako nezvanično kažu u Patrijaršiji SPC, arhijereji će usvojiti izveštaj Svetog Sinoda, i aminovati "raport" episkopa o stanju u eparhijama, razmotriti prilike u regionu i položaj crkve. Na dnevnom redu će biti i izveštaj o radovima u Hramu Svetog Save na Vračaru.

- O temama kojima će epsikopi da se bave ne može da se govori, jer se dnevni red Sabora utvrđuje na početku zasedanja i svaki član ima pravo dopune - objašnjavaju u vrhu SPC. - Činjenica je i da pojedina delikatna pitanja utiču na tok Sabora i izbor pitanja za razmatranje.

U SPC se nezvanično govori i da će majski Sabor popuniti više upražnjenih eparhija, ali i zauzeti stav o dosadašnjem učinku Mešovite komisije za razgovor sa Rimokatoličkom crkvom o istorijskoj ulozi kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Nije isključeno ni da najviše crkveno telo izabere jednog ili više novih vladika, ali ni da pozove na odgovornost vladike suočene sa optužbama za loše rukovođenje eparhijama.