Stopa umiranja od raka u Srbiji je dostigla sam vrh stope smrtnosti od te bolesti u Evropi, što je delom posledica NATO bombardovanja, čija se 18. godišnjica navršava sutra, izjavio je danas predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, Slobodan Čikarić.

Tim povodom, ali i povodom meseca marta, koji je, inače, u svetu poznat kao mesec borbe protiv raka, danas je u prostorijama Društva, koje se godinama bori da prikaže štetne posledice osiromašenog uranijuma koirišćenog u bombardovanju, održana je konferencija za novinare na kojoj je doktor Čikarić podsetio da je tada na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

Reč je, objasnio je, o supastanci koja može da izazove mutacije gena i kancerogenezu.

Da je ta supstanca pala u jednom komadu i na jedno mesto, ona ne bi bila opasna, rekao je Čikarić.

Osiromašeni uranijum je, podsetio je, uglavnom bacan na teritoriji Kosova i Metohije, stvarajući oblake prašine, koju je vetar raznosio po celoj Srbiji, pa je on stizao do drugih gradova, opština i farmi.

Osiromašeni uranijum je udisala i stoka, čije proizvode su konzumirali ljudi.

To je, kazao je Čikarić, vrlo opasno jer čak i mala doza jonizujućeg zračenja može da izazove maligne tumore.

Maligni tumori, objasnio je on, mogu da se pojave i 15 do 20 godina nakon izloženosti zračenju, što znači da i oni koji sada obolevaju od tih bolesti, to može biti posledica bombardovanja.

Prema podacima iz 2014, što se poklapa sa tim periodom, u Srbiji se karcinom pojavljavljuje 2,5 puta više od svetskog proseka, a na području KiM, koje je bilo izloženo najvećoj količini zračenja, iste godine je bilo 50 odsto više obolelih od raka u odnosu na 2013.

Ono što osim toga zabrinjava, istakao je Čikarić, jeste da se osim osiromašenog uranijuma koristio i Plutonijum 239, koji se upotrebljavao i za upotrebu američkih, atomskih bombi.

"Baciti osiromašeni uranijum na stanovništvo je zločin, a ako se u njemu nađe i plutonijum, to je zločin pojačan deset puta", zaključio je Čikarić.

Osim Čikarića, na konferenciji je govorio i general Slobodan Petković rekavši kako je neophodno sve ljude, a posebno one koji još uvek žive na Kosovu, informisati o opasnotima kojima su izloženi.

Petković kaže da je neophodno da se vlast ozbiljnije pozabavi tim problemom i da se oformi stručno telo koje će biti posvećeno tome.

Takođe, iz Društva čiji je član, zalažu se i za to da svima koji su oboleli od karcinoma a žive na području Kosova, bude obezbeđeno besplatno lečenje.

Na kraju, kaže Petković, neophodno je zalagati se da se zauvek zabrani korišćenje osiromašenog uranijuma kao oružja.