Mreža za restituciju u Srbiji saopštila je danas da oglas Direkcije za imovinu o o otuđenju 109 nepokretnosti predstavlja već viđene pokušaje da se stvaranjem privida trasnparentnosti, skoro po definiciji u vreme novogodišnjih ili letnjih praznika, državna svojina ustupi pojedincima koji su je "zaslužili".

Taj oglas predstavlja i dokaz da Srbija ima u svojini veliki broj stanova koje može upotrebiti i za rešavanje pitanja restitucije, kao i pitanja zaštićenih zakupaca stanova u svojini građana i zadužbina, navodi se u saopštenju Mreže.

Mreža je podsetila da je 26. decembra 1958. godine Savezna narodna skupština FNRJ proglasila Zakon o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, čime je samo u jednoj beogradskoj opštini oduzeto zemljište od 43.000 vlasnika.

Tom odlukom i sva imovina ubijenih ili preživelih žrtava Drugog Svetskog rata, pa i žrtava Holokausta, takođe je oduzeta.

Srbija je nedavno usvojila poseban Zakon o otklanjanju posledica žrtvama Holokausta koje nemaju nalsednika, pa je svako raspolaganje zemljištem, od bilo kog lica je zabranjeno i ništavo, navodi se u saopštenju.

Republički geodetski zavod i Ministarstvo građevinarstva upravo za tu imovinu, ali i druge državne nepokretnosti kojima nezakonito trguju razna povlašćena lica, mesecima kriju podatke.

Svi podaci koje Mreža za restituciju u Srbiji nije dobila odnose se na nepokretnosti koje koriste ili pokušavaju da unovče nekadašnji visoko pozicionirani funkcioneri Saveza komunista, povezani sa Socijalističkom partijom Srbije, navodi se u saopštenju.