POSLE smene direktora programa Radio-televizije Vojvodine Slobodana Arežine, novinarska udruženja (UNS, NUNS i NDNV) izrazila su zabrinutost jer je smena drugog čoveka pokrajinskog javnog servisa, kako kažu, obavljena bez detaljnog obrazloženja.

Upravni odbor te medijske kuće, podsetimo, jednoglasno je odlučio da Arežinu smeni zbog "utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. godinu."

Tim povodom UNS je izrazio zabrinutost zbog smene kojom se, kako navode, "paušalno i bez konkretnih podataka kao razlog navodi pad gledanosti televizijskog programa."

- Hitnost smene Slobodana Arežine, iza koje ne stoji detaljna analiza razloga, UNS doživljava kao stvaranje atmosfere vanrednog stanja što je štetno i nepotrebno za funkcionisanje javnog servisa - saopštilo je u četrtak ovo udruženje.

Sam Arežina tvrdi da do dana smene nije dobio nikakvo upozorenje, a da ga je sat vremena uoči sednice, predsednik UO RTV Jovan Radić pozvao na sastanak.

- Rekao je da su RTV potrebne promene i da ću biti smenjen - tvrdi Arežina.

Komentarišući pad gledanosti RTV kao razlog za smenu, Arežina napominje da je do kraja prvog kvartala 2015. godine, RTV imaala rekordnu gledanost, ali da je ona opala kada je emitovanje signala RTV sa Avale prestalo u maju prošle godine.

Arežina je imenovan na mesto direktora programa RTV maja 2015. godine na mandat od četiri godine. Pre toga bio je glavni urednik TV Vojvodine.


KONKURS

PREMA odluci UO, novi direktor programa RTV biće izabran na konkursu koji je raspisan, a do tada će vršilac dužnosti biti Slavica Subotić Braun.