U MIROVNE misije pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije u inostranstvu Srbija će ove godine poslati ukupno 650 oficira i vojnika. Njihovo učešće u međunarodnim operacijama koštaće državu oko devet miliona evra. Ovakvi aranžmani podižu ugled Srbije u svetu, ali i doprinose jačanju njenih oružanih snaga.

Ovo je rečeno na radionici posvećenoj međunarodnoj vojnoj saradnji i multinacionalnim operacijama, koja je u organizaciji Ministarstva odbrane i Ambasade Velike Britanije održana u Zrenjaninu. Na skupu je istaknuto i da je je Srbija čvrsto opredeljenja za vojnu neutralnost, ali i da želi da sarađuje sa NATO savezom.

- Ratifikacijom IPAP sporazuma okončan je ciklus koji je počeo još 2002. godine. Ovim dokumentom dostignut je najviši mogući nivo saradnje sa NATO savezom koji država koja ne pretenduje na članstvo može da ima. Formalni ulazak u ovaj savez za Srbiju uopšte nije tema - rekao je ambasador Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku.

On je rekao da je Srbija zainteresovana za saradnju sa NATO zbog regionalne stabilnosti, ali i Kosova i Metohije,gde je Kfor jedina legalna oružana sila, ali i bezbednosni garant sprovođenja Briselskog sporazuma.

Vojska Srbije će ove godine učestvovati u zajedničkim vežbama sa oružanim snagama država regiona, NATO saveza, ali i armijom Ruske Federacije.


U MISIJAMA 311 NAŠIH VOJNIKA

PLAVE šlemove srpski vojnici će nositi u operacijama UN i EU. Najbrojniji kontingent VS u svetu biće Libanu, gde trenutno boravi 177 srpskih oficira i vojnika.

- U misijama UN trenutno je 311 naših ljudi - rekao je načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović. - U Somaliji, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i na brodovima uz afričke obale, pod zastavom EU je 16 pripadnika Vojske Srbije.