NOVA nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa kojom država želi da podstakne borbu protiv sive ekonomije je u pripremi, a pred Vladom bi ove nedelje mogao da se nađe predlog Ministarstva finansija da ovu igru organizuje Državna lutrija Srbije, a ne Poreska uprava, kao do sada.

U tom slučaju, jedna od opcija je da bude izabran i savetnik za igru Lutrije, a prema izvorima "Novosti", u planu je američka kompanija "Dži-tek". Mnogi u Lutriji su zbog ovog zabrinuti, budući da u "Dži-teku" rade bivši oficiri CIA i drugi američki bezbednjaci, a softveri Lutrije su - vojni!

- Prema Zakonu o igrama na sreću, organizator igre može da bude samo Poreska uprava jer je fiskalni račun njen artikl - objašnjava izvor "Novosti". - Odlukom Ministarstva finansija i Vlade ovaj posao može da bude poveren Državnoj lutriji, koja tu vrstu igara nema u opisu svoje delatnosti. To bi i državi i Lutriji donelo značajne prihode, i ovakva odluka je dobra.

Problem je, međutim, savetnik za igru. Država bi bezrazložno potrošila mnogo novca plaćajući posrednika, koji pri tom ne bi bio izabran na tenderu i bio bi, kao priređivač igara na sreću, u konfliktu interesa. Sporno je i to što bi se na mala vrata kadrovi "Dži-teka" uvukli u Državnu lutriju, što inače pokušavaju već godinama.

Još spornije je što bi američki bezbednjaci imali pristup našim vojnim softverima. Naime, Vojnotehnički institut je, u jesen 2014, dobio posao održavanja i razvijanja informaciono-poslovnog sistema Državne lutrije Srbije. Ovaj posao je silno želeo "Dži-tek". On je lobirao da uđe u Lutriju, ali ne regularno, već izokola, preko menadžerskog ugovora. Plan je bio i da posle toga izlobiraju izmene zakona, tako da Lutrija dobije apsolutni monopol, pored klasičnih i u posebnim igrama na sreću.

SLIČNA IGRA 2013. NAGRADNU igru "Fiskalnim računom protiv sive ekonomije" pre dve i po godine organizovala je Poreska uprava. Građani su slali po 30 fiskalnih računa na iznose veće od 300 dinara, a glavna nagrada bio je "fijat".

Za taj posao ubacili bi svoje VLT terminale i praktično preuzeli kontrolu celog tržišta. Kako tvrde naši izvori, integrisali bi svoj softver u Lutriju, čime bi je napravili zavisnom.

VTI je već zbog lobista "Dži-teka", ali i austrijskog "Novomatika", prošle godine izgubio milione. Prema nekim, krajnje okvirnim procenama, reč je o oko 15 miliona evra. Novac je izgubljen zbog miniranja zakonskih izmena, pa VTI nije mogao da dobije licence za sve tri nacionalne laboratorije - za sertifikaciju i licenciranje poker-aparata, za licenciranje onlajn igara na sreću i za elektronski nadzor.

Među lobistima koji rade u korist američke i austrijske kompanije mnogi su bliski nekadašnjim kadrovima G 17. Oni su do sada izdejstvovali da jedini neoporezovani dobici budu oni osvojeni u kazinima i na slot mašinama, gde monopol imaju Austrijanci, kao i da slot i poker-aparati moraju da se sertifikuju svake godine.

Srpska lutrija godinama sarađuje sa "Dži-tekom" kada su u pitanju "greb-greb" srećke, i godišnje im plaća milione za štampanje kartica u SAD, pošto jedini imaju potrebnu emulziju za premazivanje tih kartica.