PISAC Milovan Danojlić, lekari Marko Bumbaširević i Bela Balint, istoričar Slavenko Terzić, kompozitor Svetislav Božić i još devet naučnika izabrani su u četvrtak za dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti. Status redovnih i zvanje Njakademika dobilo je 15 članova, među kojima su i Miro Vuksanović, Kosta Čavoški, Časlav Ocić, Petar Omčikus...

Odeljenje društvenih nauka nije "pojačano" nijednim novim članom, a Odeljenje likovne i muzičke umetnosti tek jednim - kompozitorom Svetislavom Božićem. Upravo ta dva odeljenja imala su najviše kandidata, ali su na kraju najmanje podmlađeni. Pojedini akademici komentarisali su kako je reč o prvorazrednom skandalu, jer odeljenje društvenih nauka sada ima svega sedam redovnih i samo jednog dopisnog člana i da sa tako malim brojem ljudi neće uspeti da ispune sve obaveze. Podršku među "društvenjacima" nisu dobili sociolog Slobodan Antonić, pravnik Vladimir Vodinelić, filozof Leon Kojen, filozof Slobodan Žunjić...

Ovakvim ishodom nije zadovoljan ni predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

- Voleo bih da je bilo drugačije. Bilo je od velikog značaja da se novim članovima pojačaju dva odeljenja koja su po broju ugrožena, ali ćemo na to morati da sačekamo tri godine, do narednih izbora - prokomentarisao je akademik Kostić. - Glasanje je bilo tajno, pa ne mogu da komentarišem rezultate. Ali greška je svih nas, uključujući i izvršni odbor, što nismo na vreme obavestili članstvo da je tim odeljenjima potrebno osveženje.

Kostić kaže da su se glasovi verovatno "rasuli" zbog većeg broja kandidata i tvrdi da je ove godine bilo mnogo manje lobiranja nego ranije. On je naglasio da Odeljenje društvenih nauka nije sada oslabljenog kvaliteta, već će samo postojeći članovi biti više opterećeni brojnim obavezama koje odeljenje ima.

Prirodne nauke su znatno bolje prošle na ovim izborima, pa su na odeljenjima tehničkih, medicinskih i hemijskih i bioloških nauka izabrani svi predloženi kandidati, čak i oni koji nisu imali dvotrećinsku podršku odeljenja.

Na izbornoj skupštini glasalo je 117 članova, od ukupno 133 u radnom sastavu. O izboru dopisnih i inostranih svi su se izjašnjavali i za prolazak su bila potrebna 62 glasa. O izboru u redovne su glasali samo redovni članovi, pa je bilo potrebno ukupno 45 glasova. Predsednik izborne komisije bio je akademik Vladan Đorđević.

ODBAČENI PRIGOVORI

NA ovogodišnje kandidature bila su i dva prigovora. Predsednik SANU je rekao da se o jednom nije ni raspravljalo, jer je stigao prekasno, a drugi je odbačen. Jedan od prigovora napisao je filozof dr Aleksandar Kordić na kandidaturu prof. dr Leona Kojena, filozofa i bivšeg savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića.