MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je proceduru za ekshumaciju pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, čiji će posmrtni ostaci biti preneti i sahranjeni u Beogradu.

Ovo je rekao ministar za rad Aleksandar Vulin, napomenuvši da će biti ekshumirane i kosti majora Ljubomira Vulovića i civila Radeta Malobabića. Njih je 1917. godine na smrt streljanjem osudio Vojni sud u Solunu, proglasviši ih krivim za izdaju i pokušaj atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Učestvujući na okruglom stolu "Heroji ili otpadnici - Apis i drugovi", ministar Vulin je rekao i da se sa čelnicima Skupštine grada Beograda razgovara o mestu sahrane.

- Pukovnika Apisa, Vulovića i Malobabića dočekaćemo u njihovoj Srbiji, njihovom Beogradu - rekao je Vulin. - Dimitrijević je junak i jedna od srpskih svetih tajni, koja je skoro 100 godina bila zaboravljena i potisnuta, ne zbog nas, već zbog drugih. Postoje ljudi koji su rođeni za najveće podvige. Apis je bio jedan od njih.

Pukovnik Dimitrijević jedna je od najkontroverznijih ličnosti iz novije srpske istorije. Igrao je ključne uloge u Majskom prevratu 1903, povratku dinastije Karađorđević, Sarajevskom atentatu 1914, pa i u operacijama Srpske vojske na početku rata.

Istoričar Srđan Cvetković naglašava da niko ne može da osporava prenos posmrtnih ostataka jednog oficira u Srbiju. On smatra da ne bi trebalo razvijati kult njegove ličnosti.

- Pravno, politički, pa i vojno Apis ima sva prava da počiva u otadžbini - kaže Cvetković. - Čudi me, međutim, da je niosilac ove ideje ministar Vulin, koji je na čelu izrazito nenacionalistički definisane stranke.

Ideju o prenosu Apisovih posmrtnih ostataka podržava i Veljko Đurić Mišina, prvi čovek Muzeja genocida. On kaže da su Apisove zasluge za Srbiju izuzetno velike.

- Bio je izuzetno sposoban oficir, veliki patriota i čovek bogate biografije - kaže Đurić. - Sigurno je da njegov značaj u srpskoj istoriji nadilazi odgovornost za Majski prevrat, koji je najčešće korišćen za kreiranje negativne slike o njemu.


PUKOVNIK PRIPADA ISTORIJI

APIS pripada domenu istorije i zaista ga ne vidim ni u jednom kontekstu ovog vremena, kaže istoričarka Branka Prpa. Njegovu ulogu, kako kaže, treba sagledavati u kontekstu istorije Prvog svetskog rata.

- Nejasno mi je čime je ova akcija motivisana, kao i polemike koje Apis i danas izaziva u domaćoj javnosti. Rasvetljavanje njegove uloge u prošlosti trebalo bi prepustiti istoričarima.