TRGOVIŠTE, deo Starog Rasa, kolevke srpske države potopljeno je već pet meseci, a nahvatanu žabokrečinu samo krave razmiču kad se kupaju. To se očigledno ne tiče onih čiji bi posao trebalo da bude zaštita ovog lokaliteta, koji je još od 1978. pod zaštitom Uneska. Ministarstvo kulture ne želi ni da se oglašava o uništavanju ovog lokaliteta nadomak Novog Pazara, nije mnogo rečitiji ni Republički zavod za zaštitu spomenika, a čitava briga je, ispada, na lokalnim komunalnim preduzećima.

Tako je novopazarskom JKP za vodovod i kanalizaciju dospela u nadležnost i svetska kulturna baština!

U Zavodu juče nisu odgovarali na novinarska pitanja, već su prosledili saopštenje u kome kažu da je stručna ekipa 3. juna konstatovala da je lokalitet poplavljen, te da su pet dana kasnije uputili dopis novopazarskom odeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja. Obavestili su ih o stanju na lokalitetu i tražili hitnu reakciju, kako bi se sprečila dalja devastacija ovog spomenika kulture:

- Iako je ukazano da je neophodno hitno reagovanje zbog ugroženosti spomenika, odgovor koji je stigao tek 10. septembra sadržao je samo informaciju da je prijava prosleđena JKP "Vodovod i kanalizacija" - poručuju iz Zavoda, ali ne objašnjavaju zašto su oni, uprkos hitnosti situacije, više od dva meseca mirno čekali odgovor lokalnih vlasti.

Prema rečima igumana manastira Sopoćani, oca Teoktista, u zidine Starog Rasa voda je prodrla pošto je obližnji motel "Ras" izgradio dve improvizovane brane na Raški i tako znatno podigao nivo vode. Vlasnik motela "Ras" Ćerim Šemsović kaže da su brane privremene, biće uklonjene za nekoliko dana, a ako su one krive na potop, obećava, trajno će ih ukloniti.

PRIJAVE ZBOG KOPANjA U komunalnoj inspekciji Novog Pazara juče smo nezvanično saznali da je u blizini poplavljenog kompleksa u Trgovištu bilo nezakonitog kopanja, pokušaja postavljanja divljih bilborda i oštećenja vodovodnih cevi, što bi, takođe, mogli da budu uzroci poplave. Protiv N. N. lica podnete su i krivične prijave.

- Meni i svim građanima Novog Pazara stalo je do kompleksa Starog Rasa, svetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, zbog kojeg ovamo dolazi puno turista. Spreman sam da pomognem Zavodu za zaštitu spomenika u očuvanju ove baštine - kaže Šemsović.

Iguman Sopoćana Teoktist pozdravlja svaku akciju koja će doprineti rešavanju problema, ali, pošto je i sam po struci arhitekta, apeluje na Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika da se maksimalno i sa najboljim stručnjacima uključe u uklanjanje vode iz poplavljenog Trgovišta i sanaciju poplavljenih ostataka crkava.

U toj žabokrečini se tokom leta kupala stoka, lokalitet je dugo u vodi, moguća su razna oštećenja i sve to pre zime treba sanirati, jer bi od leda oštećenja bila još veća.

- Potrebno je, i na tome posebno insistiramo, da ceo kompleks Starog Rasa, sve ono što je pod zaštitom Uneska, bude ograđen, maksimalno zaštićen i pod stalnim nadzorom onih koji su dužni da brinu o svetskoj baštini, a to su, pre svega, Ministarstvo kulture, Zavod za zaštitu spomenika i lokalna samouprava. Potrebno je da se obezbedi ranohrišćanska bazilika sa druge strane reke Raške i slobodan prolaz turistima do Crkve Svetog Mihajla Arhangela koja se nalazi u stenama iznad Trgovišta - dodaje Teoktist.

Lokalitet Trgovište jedan je od najznačajnijih delova kompleksa Starog Rasa i Sopoćana. Ovde je rođen Sveti Sava, tu u Deževskoj dolini Stefan Nemanja gradio je srpsku državu...