ZA protekla četiri meseca Ministarstvo odbrane oduzelo je 15 vojnih stanova zbog nezakonitog korišćenja i vratila ih Vojnograđevinskom centru. To je učinak Radne grupe za ustanovljavanje zakonitosti raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, formirane u januaru po nalogu ministra odbrane Bratislava Gašića. Stanovi oduzeti nesavesnim korisnicima biće vraćeni stambenom fondu koji će ih u redovnoj proceduri dodeliti zaposlenima u sistemu odbrane.

U Ministarstvu napominju da je odluka da se osnov korišćenja državnih stanova stavi pod lupu doneta posle višegodišnjih zloupotreba i bespravnog korišćenja stambenog i poslovnog prostora.

- Proveren je osnov korišćenja 216 stanova, kao i adaptiranih i poslovnih prostora u više gradova u Srbiji - kažu u Ministarstvu odbrane. - Ukupno 15 je oduzeto zbog kršenja zakona, a u većini njih nisu plaćeni čak ni računi.

Kontrola zakonitosti korišćenja stanova, poslovnih prostora, garaža, objekata i zemljišta, prema najavama vojnog vrha, biće nastavljena. Cilj je da se sve nepokretnosti koje se koriste bespravno ili nenamenski preuzmu i dalje koriste u skladu sa propisima.

Da je sa dodelom i raspolaganjem vojnim stanovima bilo velikih malverzacija potvrdio je i ministar Bratislav Gašić. On je nedavno rekao i da je 100 vojnih ateljea prethodnih godina pretvoreno u stambeni prostor koji se neovlašćeno koristi. Takođe, pod 60 vojnih krovova žive civili koji su prosto obili vrata i uselili se. Osim što žive ilegalno, ovi državni "podstanari" ne plaćaju struju, vodu niti komunalije.

IMOVINA ZA KROVOVE VOJNI beskućnici, posebno oni čije je ime decenijama na listi čekanja, ljuti su na državu što njihov problem godinama ignoriše. Stanovi koje Ministarstvo odbrane deli ne namiruju ni aktivne oficire i podificire. Ovi krovovi obezbeđeni su uglavnom razmenom viška vojnih nepokretnosti sa lokalnim samoupravom po ključu - "vama zemljište, nama deo stanova". Konačno rešavanje stambenog pitanja pripadnika vojske po ovom scenariju još uvek je predaleko, jer je interesovanje investitora za vojna dobra veoma slabo.

- Prvi put smo počeli da radimo popis imovine da bismo videli šta je naše. Biće jasnije i zašto 12.500 pripadnika Ministarstva i Vojske Srbije nema stan - rekao je Gašić.

Da je sistemu odbrane svaki krov nad glavom zlata vredan najbolje pokazuje činjenica da se stanu od države nadaju ukupno 19.322 aktivna oficira i podoficira, kao i penzionera koji su radni vek proveli u uniformi.

Ministarstvo odbrane već godinama traga za najboljim načinom za rešavanje ovog problema. Aktivni oficiri i podoficiri bez krova nad glavom po tom osnovu primaju naknadu koja u zbiru na godišnjem nivou doseže čak 10 miliona evra. Plan vrha Vojske je da obezbeđivanjem stanova, taj novac preusmerava na nabavku naoružanja i opremanje objekata.

U najtežoj poziciji bez sumnje su penzionisani pripadnici vojske koji su službovali u bivšim jugoslovenskim republikama. Oni su se po tadašnjoj preporuci države odrekli stanarskih prava. Reč je o 2.500 porodica, koje žive kao podstanari, u vojnim samačkim hotelima, kasarnama i drugim neuslovnim vojnim objektima.