RAZREŠENI episkopi Filaret i Georgije zadržaće titulu i simbole vladičanskog čina. To je, međutim, jedini siguran prtljag koji će dvojica arhijereja odneti u svoja buduća mesta boravka.

Kako je "Novostima" objašnjeno u Srpskoj patrijaršiji, vladikama koje su razrešene odlukom Svetog arhijerejskog sabora, neće biti poveravane uprave nad drugim eparhijama, niti će imati pravo glasa na saborskim sednicama.

- Georgije i Filaret živeće kao obični monasi, s tim što će imati pravo da ističu svoja episkopska zvanja - kaže sagovornik "Novosti" iz SPC. - Neće imati nikakva posebna primanja, već će deliti sudbinu manastira u koje budu bili upućeni. Istina je, međutim, i da kanoni u potpunosti ne govore o situacijama kada Sabor razreši vladiku od uprave eparhijom, ali ga ne raščini od episkopskog čina.

Crkveni vrh, kako se čuje u krugovima bliskim vladikama, odlučiće o mestu gde će ubuduće da živi episkop Filaret, posle sednice Sabora. On će biti pod nekom vrstom nadzora i neće smeti da posećuje druge eparhije bez odobrenja nadležnog vladike. Georgije se, sa druge strane, vratio u Kanadu, gde je nastavio da živi u svojoj rezidenciji u manastiru Milton. Konačno rešenje njegovog "slučaja" Crkva će najverovatnije prepustiti novom episkopu, koji će preuzeti kanadsku eparhiju.

Izvori "Novosti" ne isključuju da neka od ove dve upražnjenje eparhije dobije nadležnog arhijereja već na ovom zasedanju. To posebno važi za kanadsku, gde je zbog podela i pobuna situacija dosta složena. Kao neformalni kandidati za tron na severu Amerike važe vladike čije su eparhije u SAD i Australiji. Šanse da budu upućeni u Kanadu imaju episkopi zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Mitrofan i australijski Irinej (Dobrijević).

Kadrovska pitanja, ako dođu na dnevni red, Sabor će razmatrati poslednjih dana zasedanja. Do tada biće donete odluke o uobičajenim pitanjima iz crkvenog života - prosveti, stanju u eparhijama, problemima u zemljama regiona...

- Sabor zapravo tek sada počinje svoj redovan rad - kaže sagovornik "Novosti". - Tenzije koje je izazvala smena Georgija i Filareta smanjene su i sednica se polako vraća u redovan tok.

Pre početka Sabora spekulisalo se da će najviše telo Srpske crkve razmatrati i situaciju na Kosovu i Metohiji, ali i zauzeti stav oko budućeg statusa Crkve u pokrajini. Na dnevnom redu gotovo sigurno će se naći i detalji pripreme Svepravoslavnog sabora zakazanog za 2016. u Carigradu.

BEZ STALNE ADRESE

CRKVA još nije donela konačne odluke o stalnom upućivanju ni vladika koji su smenjeni prethodnih godina. Smenjeni episkop srednjoevropski Konstantin boravi u manastiru Tavna, gde je jedna od monahinja njegova rođena sestra. Vladika Vasilije (Kačavenda) jeste se odrekao naslova i rukovođenja eparhijom, ali nije i luksuza. On se smestio u velelepnom konaku manastira Pet jezera kod Bijeljine. Za njega kažu da i dalje ima veliki uticaj na sveštenike i vernike u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, a čest je gost i u Patrijaršiji u Beogradu.